Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του για την παρουσία της ελληνικής Αντιπροσωπείας, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εργασίες της εβδομάδος Υψηλού Επιπέδου της 74ης ΓΣ του ΟΗΕ.
«Η εβδομάδα αυτή στα Ηνωμένα Έθνη, με την παρουσία του Προέδρου της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική εξωτερική πολιτική», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Η Ελλάδα πέρασε μία πολύ βαθιά κρίση, μία κρίση που την οδήγησε εξ ανάγκης σε εσωστρέφεια.
»Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας, περίπου το 25%, σχεδόν σαν να έχει υπάρξει πόλεμος.
»Όμως, η Ελλάδα –το λέμε με όλους τους τόνους και το λέμε παντού– επιστρέφει, μέσα από τις συνεχείς και διαρκείς επαφές μας, αλλά και τη διάθεσή μας να παίξουμε πια το ρόλο που μας ανήκει», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, γινόμενος συγκεκριμένος στον ελληνικό ρόλο:
«Ως χώρα της ΕΕ, χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, μία χώρα δημοκρατική, μία χώρα η οποία έχει πολλά να πει στα Βαλκάνια και πολλά να πει στην ευρύτερη περιοχή.
»Μία χώρα που έχει αποφασίσει να παίξει ξανά το ρόλο της, είτε στα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, είτε στα θέματα που αφορούν τη Συρία, είτε στα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής, είτε ακόμη και στα θέματα της ευρωπαϊκής μεγέθυνσης και στα θέματα που αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο, όλα τα ζητήματα της περιοχής μας.
»Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραμείνει απούσα από τα διεθνή fora.
»Θα είμαστε εδώ με μία καθαρή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική πολιτική που θα προασπίζει τα συμφέροντά μας, αλλά θα προάγει τις αξίες και τις αρχές μας.
»Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εντατικοποιήσει τις επαφές μας με τον αραβικό κόσμο, με όλες τις χώρες του Κόλπου, βεβαίως και με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, ακόμη και με τη συριακή αντιπολίτευση, δηλαδή όλους αυτούς που έχουν κάτι να πουν και έχουμε και εμείς κάτι να τους πούμε».
Είναι η πρώτη φορά που «ανοιχτά» Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στη συριακή αντιπολίτευση, εννοώντας προφανώς τη δημοκρατική συριακή αντιπολίτευση και όχι τους μισθοφόρους ισλαμιστές της Τουρκίας και στον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η χώρα μας στη Συρία.