Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε τη χαρά του που συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του «σε μία συνάντηση η οποία δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική ή στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν μία συνάντηση η οποία αποτελούσε προετοιμασία.
»Αφ’ ενός μεν της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αφετέρου της επίσκεψης του Προέδρου Xi στην Αθήνα το Νοέμβριο».
Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «εντάσσεται σε μία μακρά σειρά επαφών που θα έχουμε με την κινεζική πλευρά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και να διευκολύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στους διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας που είναι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
»Επίσης, συναντηθήκαμε και προηγουμένως, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, μίας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε με συνεργασία της ελληνικής και της κινεζικής πλευράς.
»Μίας πρωτοβουλίας που δείχνει ότι και αυτό που λέμε “soft power” στη διπλωματία, δηλαδή η δυνατότητα της κουλτούρας και του πολιτισμού να παίζουν ρόλο. Είναι κάτι απτό και σημαντικό».
Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών είναι μια ιδέα του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τόσο ως φιλόσοφος όσο και ως υπουργός Εξωτερικών εμπνέεται βαθύτατα από τον ελληνικό πολιτισμό και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σέβεται όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Το Φόρουμ για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο Νίκος Κοτζιάς, στην υλοποίηση του θεσμού, βρήκε εξαρχής ενθουσιώδη ανταπόκριση από τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι και έτσι η Κίνα ανέλαβε πρόθυμα να είναι συνιδρύτρια με την Ελλάδα του θεσμού.
Οι Κινέζοι τον μόνο άλλο πολιτισμό που αναγνωρίζουν είναι ο ελληνικός.
Πολλές φορές οι Κινέζοι, όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, δεν την αποκαλούν με το όνομά της αλλά ως «ο άλλος πολιτισμός».
Η ιδέα που γέννησε το συγκεκριμένο «Φόρουμ», είναι μια «απάντηση» ήπιας δύναμης των αρχαίων πολιτισμών στις συναντήσεις των «πλουσίων» της εποχής μας (G7 και G20).