Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρου με τον ΕΝΦΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκίκας Χαρδούβελης, Δημήτρης Γελαλής, ΕΝΦΙΑ, Εφορία, Παναγιώτα Δριτσέλη, Στέφανος Σαμοΐλης, ΣΥΡΙΖΑ,

Ο βουλευτή Λάρισας, του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών, Δημήτρης Γελαλής, με αφορμή κατάθεση Ερώτησης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με αφορμή την Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ (7/8/2014), καταγγέλλουμε την τακτική του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των επιστροφών.

Το Υπουργείο εκμεταλλευόμενο παλιότερη Υπουργική Απόφαση έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου.

Για να πάρει κάποιος την επιστροφή φόρου που δικαιούται πρέπει να μην έχει καθόλου βεβαιωμένα χρέη στις Δ.Ο.Υ..

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος τα έχει ρυθμίσει και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων ο συμψηφισμός είναι υποχρεωτικός.

Οι υπάλληλοι στις Δ.Ο.Υ., πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οφείλουν να συμψηφίζουν όλο το ποσό της επιστροφής με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ ή με οποιαδήποτε άλλη οφειλή.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που η επιστροφή υπερκαλύπτει τον βεβαιωμένο ΕΝΦΙΑ, το ποσό συμψηφίζεται ολόκληρο χωρίς καμία έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η εντολή για «πάγωμα» των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτή άλλωστε είναι η μέθοδος του οικονομικού επιτελείου για τη δημιουργία πλεονασμάτων και με παρόμοιες κινήσεις έχει καταφέρει να στεγνώσει από ρευστό την αγορά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τροποποιηθεί ο μνημονιακός νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και να χορηγείται έκπτωση σε περιπτώσεις εφάπαξ πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως συμβαίνει και στη φορολογία εισοδήματος.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Οι επιστροφές φόρων έχουν «παγώσει» λόγω βεβαίωσης του (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μείνει χωρίς επιστροφή φόρου λόγω της εντολής που έχει δοθεί στις Δ.Ο.Υ. να «παγώσουν» όλες οι επιστροφές μέχρι να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Το Υπ. Οικ. εκμεταλλευόμενο παλιότερη Υπουργική Απόφαση την ΠΟΛ.:1022/24-1-2012 έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου. Η απόφαση ανέφερε ότι σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου και υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως του αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι η εντολή για πάγωμα των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, ώστε με την ανάρτηση των πράξεων προσδιορισμού φόρου του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet να μπλοκαριστούν αυτόματα οι επιστροφές όλων των φορολογούμενων. Με βάση την Υπουργική Απόφαση οι επιλογές που έχουν οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. είναι οι εξής: α) αν το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο του ΕΝΦΙΑ συμψηφίζεται όλο το ποσό του φόρου εφάπαξ, χωρίς καμία έκπτωση, και ότι υπόλοιπο περισσέψει το παίρνει ως επιστροφή ο φορολογούμενος, β) αν το ποσό της επιστροφής είναι μικρότερο του ΕΝΦΙΑ συμψηφίζεται αυτεπαγγέλτως όλο το ποσό της επιστροφής και μένει βεβαιωμένο το υπόλοιπο του φόρου.

Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω Υπουργική απόφαση στερεί κάθε ρευστότητα από την αγορά, αφού ότι επιστροφή φόρου που δικαιούνται οι πολίτες πάει στον ΕΝΦΙΑ. Το θέμα των συμψηφισμών ακόμα και με μη ληξιπρόθεσμα χρέη το είχαμε θίξει πρόσφατα με την επιστροφή του αγροτικού Φ.Π.Α. που αντί να δοθεί στους αγρότες για να εξοφλήσουν προμηθευτές, να προετοιμαστούν για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο κ. ο. κ. το παρακρατούσαν οι Δ.Ο.Υ. για μη ληξιπρόθεσμα ή ρυθμισμένα χρέη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου εκδόθηκε η ΠΟΛ.1022/24.1.2012 ώστε να δίνονται οι επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους με μη ληξιπρόθεσμα χρέη;

2. Θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου εκδόθηκε η ΠΟΛ.1022/24.1.2012 ώστε να δίνονται οι επιστροφές φόρου σε πολίτες με ρυθμισμένα χρέη από τη στιγμή που αυτοί είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης;

3. Από την στιγμή που το Υπ. Οικ. δεν προχωράει στις παραπάνω διορθώσεις γιατί όταν συμψηφίζεται όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με επιστροφή φόρου δεν δίνεται κάποια έκπτωση στο φορολογούμενο όπως συμβαίνει με τη φορολογία εισοδήματος;

4. Σε τι κινήσεις προτίθεται να προβεί το Υπ. Οικ. ώστε να δίνεται έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γελαλής Δημήτρης
Δριτσέλη Παναγιώτα
Μιχαλάκης Νικόλαος
Σαμοΐλης Στέφανος

Σχετικά άρθρα