Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ τα ξημερώματα – Τι θα ζητήσουν οι ΗΠΑ, τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ τα ξημερώματα – Τι θα ζητήσουν οι ΗΠΑ, τι θα ζητήσει η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξανδρούπολη, Ενέργεια, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόναλντ Τραμπ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σούδα, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Σήμερα το βράδυ οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θα μείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι αργά το βράδυ, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και μια σειρά από υπαλλήλους στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς στη μια και μισή τα ξημερώματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την ώρα που θα καθίσουν οι δύο ηγέτες να συζητήσουν όλο το φάσμα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, οι δείκτες των ρολογιών θα δείχνουν έξι και μισή το απόγευμα.

Το πόση ώρα θα κρατήσει η κουβέντα μένει να φανεί καθώς τα ζητήματα που θα τεθούν εκατέρωθεν είναι αρκετά.

Τι θα ζητήσει ο Τραμπ

Σύμφωνα με πληροφορίες καταρχάς ο κ. Τραμπ, που σημειωτέον έχει προγραμματίσει ελάχιστα ραντεβού στη Νέα Υόρκη, ένα εκ των οποίων είναι και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναμένεται να ζητήσει και σε επίπεδο κορυφής την άδεια προκειμένου να ελλιμενίζονται πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου στην Αλεξανδρούπολη.

Το λιμάνι θεωρείται κομβικό για τις ΗΠΑ που επιθυμούν διακαώς μια ναυτική βάση εκεί ώστε να βρίσκονται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο.

Κομβικό ρόλο στο σύνολο των επαφών προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, έχει διαδραματίσει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης της υπερδύναμης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει επαρκή κρηπιδώματα ενώ σε πολλά σημεία το βάθος είναι της τάξης των 10 μέτρων, όπερ σημαίνει ότι μπορούν να δένουν άνετα αντιτορπιλικά και μια σειρά άλλων πλοίων.

Παράλληλα θα ζητηθεί η ανανέωση της σύμβασης που αφορά τη χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στην Κρήτη.

Όχι όμως για ένα έτος όπως επιθυμούσε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιθυμεί να γίνεται χρήση και του αεροδρομίου της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συναινέσει σε όλες αυτές τις στρατιωτικές διευκολύνσεις θα ζητήσει την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στις διενέξεις με την Τουρκία η οποία απειλεί συχνά πυκνά τη χώρα μας ακόμη και με πόλεμο με αφορμή τις εξορύξεις υδρογονανθράκων τόσο στα θαλάσσια οικόπεδα της επικράτειάς μας όσο και σε αυτά της Κύπρου.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ανεπηρέαστοι σε εξορύξεις όταν η Τουρκία συνεχώς μας απειλεί και προβαίνει σε παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας ή στέλνει πολεμικά πλοία ώστε να να επιτηρούν τις κινήσεις μας» αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα αγοράς νέων αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 που έχουν την ιδιότητα να μην εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ, ενώ η κουβέντα θα έρθει όπως αναμένεται και στο κομμάτι των επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, έχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των μνημονίων και δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για όποιον θέλει να ρίξει χρήματα που θα του αποφέρουν ακολούθως πολλαπλάσια έσοδα.

Σχετικά άρθρα