Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σταϊκούρας συναντά τους δανειστές για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Ο Σταϊκούρας συναντά τους δανειστές για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής των δανειστών για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και το πρώτο ραντεβού που θα έχουν με το οικονομικό επιτελείο ορίστηκε για τη Δευτέρα το μεσημέρι στο παλιό υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανοίξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων.

Ο προϋπολογισμός του 2020 μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, το αφορολόγητο, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (120 δόσεις, πάγια ρύθμιση) συγκροτούν την ατζέντα με τα βασικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών.

Επί τάπητος θα τεθεί και η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών υπό το φως των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Η σύνθεση της ομάδας των δανειστών έχει αλλαγές. Τη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναλαμβάνει ο Αυστριακός Πολ Κούτος.

Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση περνά από σήμερα στην πιο δύσκολη φάση, η οποία θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, για τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) και τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παραχωρούν τη θέση τους στους επικεφαλής, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% φέτος, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το 2020 θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ και θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός για το επόμενο έτος.

Η ετυμηγορία των θεσμών αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου ενώ στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους.

Στις διαπραγματεύσεις αυτής εβδομάδας αναμένεται να κλειδώσουν:

1. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια η νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

Αλλαγές προβλέπονται και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά επάγγελμα αγρότες με ή χωρίς παιδιά.

Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ να μειωθεί από 1.1.2020 στο 28%.

Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ να μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% σήμερα θα μειωθεί στο 44%.

Οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες εκπτώσεις φόρων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε μικρότερη μείωση φόρων για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και από εκεί και πάνω το όφελος περιορίζεται σημαντικά.

2. Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας: Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση στην μόνιμη («πάγια») ρύθμιση των 12 δόσεων που προβλέπουν.

– διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

– έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)

Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει με εισοδηματικά κριτήρια.

3. Η παράταση της ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη βροχή αιτημάτων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Σχετικά άρθρα