Στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Λαμπράκης-Κύπρος Κοινή Πορεία Ειρήνης», στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πάλι σε ένα πολύ λεπτό, επικίνδυνο σημείο.
»Το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ ο παράγοντας των υδρογονανθράκων δημιουργεί νέα εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξακολουθεί να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και να αμφισβητεί την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάζοντας μεγάλα εμπόδια στην αναζήτησή μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.
»Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, όμως, ότι υπάρχει και μια άλλη Τουρκία που επιζητά την Ειρήνη, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονιάς με την Ελλάδα.
»Με την εύκολη δημαγωγία της ακροδεξιάς, την καλλιέργεια του μίσους για τον διπλανό μας, όσοι πιστεύουμε ότι προέχει ο διάλογος και η διπλωματία έχουμε νέες και μεγάλες προκλήσεις μπροστά τους.
»Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ το 1993 έγραψε στο βιβλίο του «Η Κύπρος πέραν του έθνους»:
«Μέσα στις σημερινές συνθήκες, όπου ολοένα και περισσότερο η ιδέα του διαχωρισμού, όπου η αντίληψη του «εμείς και αυτοί» είναι ζωντανή όσο ποτέ, όσοι παλεύουν για την συνύπαρξη θα πρέπει να επαγρυπνούν, πάνω από όλα απέναντι στους μηχανισμούς της ‘μονόπλευρης δικαίωσης’».
»Αυτή η φράση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και σήμερα και θα πρέπει να προβληματίσει όσους έχουν τον πειρασμό να απομακρυνθούν από την ιδέα της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, μην συνειδητοποιώντας ότι κινδυνεύουν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.
»Ειδικά σε μια εποχή όπου ζητήματα όπως την κλιματικής κρίσης ή της τεχνίτης νοημοσύνης απαιτούν την πλανητική πια συνεργασία λαών, πολιτών και κρατών» στην παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της συγκεκριμένης περιόδου.