Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Η Ελλάδα αναλαμβάνει και τον στρατό της που πριν εκπαίδευαν οι Τούρκοι

Βόρεια Μακεδονία: Η Ελλάδα αναλαμβάνει και τον στρατό της που πριν εκπαίδευαν οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η Βόρεια Μακεδονία έχει ένα μικρό στρατό που δεν ξεπερνά σε μέγεθος μια μεραρχία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο στρατός αυτός εκπαιδευόταν από την Τουρκία.

Όπως σχολιαζόταν χαρακτηριστικά, οι αξιωματικοί στη Βόρεια Μακεδονία μιλούσαν «τουρκικά». Όλα αυτά άλλαξαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα εκτός ότι ανέλαβε την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόκειται για διμερή συμφωνία και όχι λόγω ΝΑΤΟ, αφού η μικρή χώρα δεν έχει γίνει ακόμα μέλος της Συμμαχίας, τώρα αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του στρατού.

Αυτό σημαίνει ότι φεύγουν εντελώς οι Τούρκοι από τα βόρεια σύνορά μας και η Βόρεια Μακεδονία καθίσταται «προέκταση» της Ελλάδας, ζωτικός μας χώρος, στρατηγικό μας έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, εν ευθέτω χρόνο το ελληνικό Πεντάγωνο σχεδιάζει και τη διενέργεια κοινών ασκήσεων σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας έμμεσης ασπίδας προστασίας έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται τμήματα της εθνικής μας ακεραιότητας.

Όπως επισημαίνουν με νόημα στρατιωτικές αλλά και πολιτικές πηγές που ασχολούνται με το θέμα, η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της μικρής χώρας εκ μέρους μας, συνεπάγεται πως δεν θα αναλάβουν να το κάνουν άλλες γειτονικές δυνάμεις που ενδεχομένως θα το επιζητούσαν ώστε δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα και σε ένα ακόμη τμήμα της συνοριογραμμής μας.

Για τους γνωρίζοντες το θέμα συζητούνταν εντόνως από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και θα συνεχιστεί από την τωρινή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ούτως ή άλλως προβλέπεται στην Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018. Το άρθρο 17 της Συνθήκης των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο επί τούτου.

Όπως αναφέρει επί λέξει, τα δύο μέρη «θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Άμυνας, μέσω μεταξύ άλλων, συχνών εκατέρωθεν επισκέψεων και επαφών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεών τους, την κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και οικοδόμησης ικανοτήτων, τη συνεργασία στους τομείς της παραγωγής, ενημέρωσης και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση προσωπικού την οποία τα μέρη θα μπορούσαν να παράσχουν το ένα στο άλλο».

Προφανώς η βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στους βόρειους γείτονές μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που μπορούν να μας δώσουν αυτοί, των οποίων ο οπλισμός είναι σαφέστατα πολύ υποδεέστερος, απαρτιζόμενος από μόλις 9.000 επαγγελματίες οπλίτες.

Ίσως τώρα να συνειδητοποιούν και οι πλέον παραπληροφορημένοι, από τη ρώσικη προπαγάνδα και τη μικροκομματική ρητορική, ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Βόρεια Μακεδονία γίνεται «επέκταση» της Ελλάδας. Ένα να θυμούνται οι πλέον παραπληροφορημένοι: Η Τροία δεν έπεσε με τα μπράτσα του Αχιλλέα αλλά με το μυαλό του Οδυσσέα.

Σχετικά άρθρα