Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όταν η ΝΔ απέκλειε εκλογή ΠτΔ με 151 – Ποιοι υπέγραφαν την πρότασή της

Όταν η ΝΔ απέκλειε εκλογή ΠτΔ με 151 – Ποιοι υπέγραφαν την πρότασή της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να επιμένει σήμερα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, με τροποποίηση του Συντάγματος, πλην όμως στην αντίστοιχη αναθεώρηση επί κυβέρνησης Σαμαρά απέκλειε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Πρότεινε χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων άρθρων και την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εξής: «προτείνουμε την αναθεώρηση των ακόλουθων διατάξεων του Συντάγματος:

Α.Των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 1,εδ. β΄, 32 παρ. 1, 3, 4 και 5 και 41 παρ. 5, ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τούτο προκειμένου ν’ αποσυνδεθεί πλήρως το ενδεχόμενο μη εκλογής του από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί είτε δια της άνευ περιορισμών επανάληψης της ως άνω τρίτης ψηφοφορίας, βεβαίως με την ίδια πάντα πλειοψηφία. Είτε δια της προσφυγής στο Εκλογική Σώμα, αλλ’ αποκλειστικώς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ευθέως απ’ αυτό, πλην όμως με υποψηφίους μόνον εκείνους, οι οποίοι είχαν παραδεκτώς προταθεί και είχαν μετάσχει στην αγόνως εξελιχθείσα εκλογική διαδικασία. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι, προφανώς, αναθεωρητέο και το άρθρο 41 παρ. 5, δεδομένου ότι δεν θα τίθεται πλέον ζήτημα υποχρεωτικής διάλυσης της Βουλής. Επιπλέον, ο έλεγχος και η απόφανση ως προς το κύρος των αποτελεσμάτων της κατά τ’ ανωτέρω εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Εκλογικό Σώμα πρέπει ν’ ανατεθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο προτείνουμε να ιδρυθεί μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 100 του Συντάγματος, κατά τα κατωτέρω εκτιθέμενα».

Την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που απέκλειε το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους υπέγραφε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτοι, μάλιστα, υπέγραφαν ο τότε Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο –εισηγητής τότε- Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο βουλευτής και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε συμφωνήσει επί της ουσίας με την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Για το θέμα αυτό, ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τόνισε την εμφατική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να μην μετατρέψει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «κομματάρχη».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στα κρίσιμα θέματα «έπραξα με βάση την ανάγκη για συναινέσεις.

»Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον θεσμό, που πρέπει να συμπυκνώνει την ενότητα του έθνους, προτείνοντας ένα πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη. Δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος».

Μάλιστα είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και πως «είναι αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση και συμπεριφορά αυτή», ενώ προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην προχωρήσει, αλλάζοντας το άρθρο και επιτρέποντας την εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους».

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο υπογράμμισε ότι «από την επιλογή που έκανα αισθάνομαι ότι έχω δικαιωθεί.

»Κατά γενική ομολογία είναι ένας κάλος Πρόεδρος ο σημερινός.

»Βεβαίως η απόφαση ανήκει στην πλειοψηφία και με αυτή την έννοια δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Σχετικά άρθρα