Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Περιορισμούς» στα γερμανικά όπλα για την Τουρκία όσο προκαλεί Ελλάδα και Κύπρο

«Περιορισμούς» στα γερμανικά όπλα για την Τουρκία όσο προκαλεί Ελλάδα και Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χάικο Μάας,

Η Γερμανία έχει σταματήσει μεγάλο αριθμό εξαγωγών οπλισμού στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τουρκική έκνομη συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις «απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου», που «είναι σχεδόν καθημερινές», ρωτώντας εάν η Γερμανία «ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας», που «προμήθευσε φέτος την Τουρκία με όπλα αξίας 180 εκ. ευρώ», εάν θα συνεχίσει να το κάνει.

Ο Χάικο Μάας εξήγησε ότι ότι οι συμφωνίες σε εξοπλιστικά προγράμματα μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας αφορούν «ένα παρελθόν που βρίσκεται πίσω μας αρκετά χρόνια».

Ωστόσο, προηγουμένως φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η Γερμανία από εδώ και πέρα θα αποφασίζει, τις εξαγωγές οπλισμού, με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων, εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ένας μεγάλος αριθμός εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατά το παρελθόν δεν υλοποιήθηκαν», ανέφερε ο κ. Μάας και συνέχισε:

«Όλα όσα θα πρέπει να αποφασιστούν στο μέλλον θα τα εξετάζουμε και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

»Είναι γεγονός ότι από το παρελθόν, ένα παρελθόν που βρίσκεται πίσω μας αρκετά χρόνια, υπάρχουν άδειες και νομικές πράξεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

»Κατά τα λοιπά, σε σχέση με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, έχουμε φανεί ήδη κατά το παρελθόν πολύ περιοριστικοί έναντι της Τουρκίας».

Με «Λέοπαρντ» σε παράνομα κατεχόμενα εδάφη

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε γερμανικής κατασκευής «Λέοπαρντ» στις παράνομες εισβολές της στη βορειοδυτική Συρία, τα οποία έστρεψε και ενάντια στους Κούρδους συμμάχους του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφερε παρανόμως τον ίδιο τύπο αρμάτων και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία ενώ έχει την απαίτηση να εξοπλίζεται με δυτικά όπλα -ως τυπικά ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ- παράλληλα αποκτά ρωσικά αντιαεροπορικά S-400 για να αισθάνεται ασφαλής από μια πιθανή επίθεση από δυτικές χώρες.

Η παραλαβή από την Τουρκία των ρωσικών S-400, τις έχουν ήδη παραδοθεί δύο συστοιχίες, είχε ως συνέπεια να τεθεί εκτός του προγράμματος των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η ενεργοποίηση αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων τον Απρίλιο του 2020, όπως έχει ανακοινώσει η Άγκυρα, θα επιφέρει πιθανότατα και βαρύτατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ του Νόμου Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής.

Σχετικά άρθρα