Σαν βόμβα έσκασε στη Νέα Δημοκρατία η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στην Αντιπροεδρία της Κομισιόν.
Η επιλογή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να τροφοδοτήσει έντονη εσωστρέφεια, δεδομένου ότι ήδη από το στρατόπεδο Σαμαρά, ο οποίος ανέμενε αυτή τη θεση, δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Και τούτο, διότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε δικαιολογήσει την άρνηση του χαρτοφυλακίου στον Αντώνη Σαμαρά ως αποτέλεσμα την άρνησης της Κομισιόν να παραχωρήσει στην Ελλάδα και τον Έλληνα επίτροπο θέση Αντιπροεδρίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας ερωτηθείς από τον Γιώργο Αυτιά για το θέμα του επόμενου Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν και γιατί επιλέχθηκε ο κ. Σχοινάς αντί του κ. Σαμαρά απάντησε πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο δίλημμα.
«Ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο δίλημμα κατ’ αρχάς.
»Από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν εμείς να εξασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντιπροεδρίας στη νέα επιτροπή δεν υπήρχε κανένα ζήτημα ενδιαφέροντος από πρώην πρωθυπουργό.
»Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι απλός επίτροπος σε μία επιτροπή», σχολίασε αρχικά ο κ. Πέτσας.
Σήμερα, μετά τις επιλογές της επικεφαλής της Κομισιόν ο κ. Σχοινάς δεν έγινε μόνο Επίτροπος αλλά και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, γεγονός που ακυρώνει πλήρως το επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.
Το παρασκήνιο
Πριν την εκλογική νίκη της ΝΔ οι συζητήσεις του πρώην Πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν προχωρήσει αρκετά και οι πιο μυημένοι έλεγαν πως ουσιαστικά υπήρξε συμφωνία.
Ο σχεδιασμός τότε – κατόπιν συμφωνίας των δυο- ήταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είτε να προταθεί για τη θέση του Επιτρόπου, με στόχο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και να επιδιώξει μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξάλλου ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός είχε εξασφαλισμένη θέση αντιπροέδρου κι αν πρόεδρος εκλεγόταν κάποιος που ελέγχει το Λαϊκό Κόμμα, ο Μεσσήνιος πολιτικός ευελπιστούσε να έχει πιο ενεργό ρόλο.
Γι’ αυτό ο Αντ. Σαμαράς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έλαβε κανονικά μέρος ως υποψήφιος στη Μεσσηνία και εάν προχωρούσε το σενάριο «Βρυξέλλες» θα παραιτούνταν από το βουλευτικό του αξίωμα.
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη νίκη της ΝΔ η πολιτική εξίσωση για τον Έλληνα Επίτροπο έγινε πολυπαραγοντική.
Κεντρικός παράγοντας σε αυτή την πολιτική εξίσωση ήταν ο Αντ. Σαμαράς που πολύ καιρό πριν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι αυτός ο νέος επίτροπος και να διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Μάλιστα αυτό είχε συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε συμφωνήσει και ως εκ τούτου υπήρχε μια αγαστή πολιτική συμμαχία – λυκοφιλία την έλεγαν παρασκηνιακά πολλοί καραμανλικοί- που εξασφάλιζε στον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ εσωκομματική ηρεμία.
Ο Αντ. Σαμαράς ήθελε, εάν προτεινόταν για τη θέση του Επιτρόπου, να είχε κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό διότι ως πρώην Πρωθυπουργός δύναται να είναι αντιπρόεδρος, κάτι που επιθυμούσε ιδιαίτερα και ο ίδιος.
Παράλληλα επιθυμία της νέας κυβέρνησης ήταν ο νέος Έλληνας επίτροπος να έχει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, ίσως και το γεωργίας λόγω και της συζήτησης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα επιθυμούσε και το είχε αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός ότι ήθελε η Ελλάδα να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής.
Η αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ και τα νέα δεδομένα τροποποίησαν και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του επιτρόπου. Οι δυο αντιπροεδρίες λέγανε τότε ότι «κλείδωσαν» και άρα τροποποιήθηκαν και τα ελληνικά σχέδια.
Ως εκ τούτου στο τραπέζι μπήκε ξαφνικά το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, που ακουγόταν για το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Μ. Σχοινάς ήταν πολύ στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την περίοδο της προεδρίας του στην ΕΕ και άρα είχε εξ αρχής και στήριξη από πολλές πλευρές.
Από τη στιγμή που μπήκε ο παράγοντας Μ. Σχοινάς στην πολιτική εξίσωση η υποψηφιότητα Αντ. Σαμαρά υποχωρούσε. Εξάλλου στους κόλπους του ΕΛΚ – λόγω της γερμανικής πλευράς- δεν είχε πολλούς υποστηρικτές η υποψηφιότητα Σαμαρά λόγω της πολύ αρνητικής του στάσης και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να προτείνει η ελληνική πλευρά τον Μ. Σχοινά με το σκεπτικό πως δεν θα έπαιρνε η Ελλάδα την αντιπροεδρία της Ε.Ε. άλλαξε τα δεδομένα. Όμως η απόφαση της νέας προέδρου της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – με άριστη σχέση με την Μερκελ- να δώσει υπερεξουσίες στον Μ. Σχοινά και παράλληλα θέση αντιπροέδρου ανάβει φωτιές στη ΝΔ.
Και τα ερωτήματα που τίθενται από πολλούς στη ΝΔ είναι εάν το γνώριζε ή όχι ο Κυρ. Μητσοτάκης και μάλιστα όταν στα μέσα Ιουλίου διέρρεαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά πως δεν τον ενδιέφερε τελικά η Ε.Ε. από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε θέση αντιπροεδρίας.
Ήδη από φιλικά σάιτ προς τον Αντ. Σαμαρά έχουν αρχίσει οι βολές και μένει να φανεί πως θα κινηθεί ο πρώην Πρωθυπουργός που είναι ο μόνος στη ΝΔ που μπορεί να δημιουργήσει μείζον ζήτημα στον Κυρ. Μητσοτάκη.
Βέβαια υπάρχει ακόμα ένα στάδιο, αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Και εάν δεν προταθεί ο Μεσσήνιος θα ανοίξει ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου…