Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα: Μύθοι και αλήθειες και το μακρινό 2021

Μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα: Μύθοι και αλήθειες και το μακρινό 2021
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Παπαδημούλης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Νίκος Παππάς, Πιέρ Μοσκοβισί, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Ολική επαναφορά στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα πυροδότησε η χθεσινή τοποθέτηση υπέρ της μείωσής τους από την απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, να προσδιορίζει σήμερα στο 2% το 2021 το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η συζήτηση ωστόσο δεν είναι καινούργια, όπως καινούργια δεν είναι και η θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα, την οποία πάντοτε ωστόσο συνδύαζε με μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή στις συντάξεις.

Μέτρα τα οποία κατάφερε να ακυρώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αφού πρώτα τα είχε ψηφίσει μετά από εκβιασμό του ΔΝΤ.

Μόλις πριν ενάμισι χρόνο το Ταμείο κόντεψε να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα εξαιτίας της σύγκρουσής του με τη Γερμανία για ακριβώς αυτό το θέμα.

Κοινή παραδοχή κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορέσει να δημιουργήσει χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα ωστόσο τα δεδομένα διαφέρουν.

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, επιστρατεύοντας το κόλπο του καταπιστευτικού λογαριασμού.

Έναν κλειστό λογαριασμό στον οποίον η κυβέρνηση έβαλε 5,55 δις. Ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα της τριετούς μείωσης του στόχου κατά 1% ετησίως.

Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα των δανειστών ήταν εξασφαλισμένα, η μείωση του πλεονάσματος είχε επιτευχθεί και κανένα προαπαιτούμενο δεν είχε επιβληθεί για αυτό.

Αμέσως μετά τις εκλογές η ΝΔ, η οποία εξελέγη με τη ρομφαία της μείωσης των πλεονασμάτων για μεγαλύτερη ανάπτυξη και φορολογικές ελαφρύνσεις, απέρριψε δίχως δεύτερη συζήτηση την πρόταση αυτή, για την οποία οι θεσμοί θέλοντας να αποφύγουν τυχόν πολιτική εμπλοκή στην προεκλογική περίοδο, είχαν αποφύγει να πάρουν θέση.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση επένδυσε στην διετή εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου ως «δέλεαρ» προς τους δανειστές, προκειμένου από το 2021 να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, πιθανότατα στοχεύοντας στον συνυπολογισμό των ANFAs και των SMPs, των επιστροφών των κερδών κεντρικών τραπεζών δηλαδή από τα ελληνικά ομόλογα, στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση σήμερα βάζει μπροστά ένα νέο άτυπο «μνημόνιο», προκειμένου να πείσει τους θεσμούς για κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί από την άνοιξη του 2019, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων.

«Όσκαρ αναξιοπιστίας» στον Κυρ. Μητσοτάκη

«Έταζε άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κ ανάπτυξη 4% ετησίως. Τώρα κατάπιε τα περί 4ου μνημονίου, παραπέμπει στις καλένδες την μείωση των πλεονασμάτων κ έπαψε να μιλά για 4%».

Για «όσκαρ αναξιοπιστίας» πάει η θέση του Κ. Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για fake έξοδο από τα μνημόνια.

»Έταζε άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κ ανάπτυξη 4% ετησίως.

»Τώρα κατάπιε τα περί 4ου μνημονίου, παραπέμπει στις καλένδες την μείωση των πλεονασμάτων κ έπαψε να μιλά για 4%. Για όσκαρ αναξιοπιστίας!» γράφει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από το 2020 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την μείωσή τους στο 2.5% – Τι ακριβώς θέλει να διαπραγματευτεί ο Μητσοτάκης;

Ν. Παππάς: Ο Τσίπρας πήρε το τυρί χωρίς να πιαστεί στην φάκα των προαπαιτούμενων

«Ο Τσίπρας πήρε το τυρί, χωρίς να πιαστεί στη φάκα των προαπαιτούμενων.

»Αυτό τους ενοχλεί» σχολιάζει ο βουλευτής και τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφορικά με την πολιτική στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα πλεονάσματα.

«Τα πλεονάσματα είναι το τυρί. Τα προαπαιτούμενα η φάκα. Φαίνεται και βγάζει μάτι.

»Ο Τσίπρας πήρε το τυρί, χωρίς να πιαστεί στη φάκα των προαπαιτούμενων. Αυτό τους ενοχλεί» έγραψε χαρακτηριστικά.

Μοσκοβισί: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην διατήρηση του 3.5%

Ο επίτροπος Μοσκοβισί χαιρετίζει «την επανειλημμένη δέσμευση των ελληνικών αρχών για διατήρηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2019 και το 2020».

Σύμφωνα, επίσης, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, «η Επιτροπή γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2020».

Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι «προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «μόλις υποβληθούν αναλυτικές προτάσεις, θα αξιολογηθεί η ποιότητα τυχόν μέτρων και των επιπτώσεών τους ως προς την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Σχετικά άρθρα