Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά της κυβέρνησης Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά της κυβέρνησης Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΛΣΤΑΤ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος σχετικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ότι «επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς, όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά, όπως φαίνεται και από τον ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

»Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης.

»Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και όχι προκλητικές διευκολύνσεις με σκοπό τον πλουτισμό των ισχυρών φίλων του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη».

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,9% το β’ τρίμηνο

Αύξηση κατά 1,9% παρουσίασε το ΑΕΠ δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 0,8%.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 είναι 2,3%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών

αυξήθηκαν κατά 2,8%.

– Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών

αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Οι ετήσιες μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.

-Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

-Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Σχετικά άρθρα