Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως «ασύμμετρη απειλή»

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως «ασύμμετρη απειλή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνικά Νησιά, Ιντλίμπ, Καστελλόριζο, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Νίκος Δένδιας, Πρόσφυγες, Συρία, Τουρκία,

Την παράλληλη κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με το «Ουρούτς Ρέις» και στο Αιγαίο με προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, για την οποία είχα προειδοποιήσει με άρθρο μου στη «Νέα Σελίδα» στις 28 Ιουλίου, φαίνεται ότι «παίζει» η Άγκυρα με στόχο να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως «ασύμμετρη απειλή».

Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με την πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 αλλοδαπών την Πέμπτη στη Λέσβο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Ο κ. Οζούγκερτζιν είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Επιπλέον, οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται.

Η κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύεται και με τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο το πρωί, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος διπλωμάτης «απολογούμενος» στον Νίκο Δένδια υποστήριξε ότι για τις αυξημένες ροές ευθύνεται η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία και φέρεται να προφασίστηκε ότι η χώρα του αδυνατεί να ελέγξει την τάση φυγής των Σύρων προσφύγων.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και τζιχαντιστών στην επαρχία της Ιντλίμπ δεν δικαιολογούν μέχρι στιγμής ένα νέο προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Αλ Χάουα, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία στην επαρχία της Ιντλίμπ, μεταξύ τουρκικού στρατού και Σύρων που ζητούσαν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος.

Οι Σύροι απωθήθηκαν αρχικά με δακρυγόνα και στη συνέχεια διαλύθηκαν όταν έπεσαν πραγματικά πυρά. Στο τουρκικό έδαφος δεν πέρασαν.

Μια ακόμα απόδειξη ότι για τις αυξημένες ροές από την Τουρκία δεν ευθύνονται μέχρι στιγμής οι μάχες στην Ιντλίμπ.

Να υπενθυμίσω ότι με άρθρο μου στη «Νέα Σελίδα» είχα προειδοποιήσει από τις 28 Ιουλίου ότι η Τουρκία, ασφυκτικά στριμωγμένη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της έκνομης, αλλοπρόσαλλης και επιθετικής συμπεριφοράς της, είναι πιθανό να προχωρήσει σε «απελευθέρωση» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, απειλώντας έτσι να προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνιζα πριν ένα μήνα, συνδέεται με την προοπτική «στησίματος» έρευνας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Όπως ανέφερα στο ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει ότι «εάν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών και ανοίξει τα σύνορά της, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες».

Να υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει αυστηρά την Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου 2016 ότι, «η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να επιτύχεις άλλους στόχους, είναι επιθετική ενέργεια», όπως είχε διαμηνύσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σχετικά άρθρα