Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: Η ΝΔ θέλει να αποδράσει από τις ευθύνες της για την ΔΕΗ

Χαρίτσης: Η ΝΔ θέλει να αποδράσει από τις ευθύνες της για την ΔΕΗ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και ήδη στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας παράλληλα πως η ΝΔ επιλέγει «να αποδράσει από τις ευθύνες τις απειλώντας με εξεταστική επιτροπή».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει στη δήλωσή του σχετικά με την ΔΕΗ και την κατάστασή της: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ.

Η σπασμωδική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν της αμηχανίας της, καθώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος της απόφασής της να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ. Ας μην έχουν αυταπάτες.

Κανένας αποπροσανατολισμός της συζήτησης δεν μπορεί να κρύψει το κύριο: η ΝΔ ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και ήδη στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό».

Χατζηδάκης: Αν χρειαστεί θα πάει και στη Δικαιοσύνη το θέμα της ΔΕΗ

«Το θέμα της ΔΕΗανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και, αν χρειαστεί, και στη Δικαιοσύνη» είπε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι» και πρόσθεσε:

«Έχετε βάλει το δάχτυλο μπροστά από το πρόσωπό σας και νομίζετε ότι το κρύβετε.

»Εφαρμόσατε μια πολιτική που οδήγησε στο μπάχαλο, λαϊκίζετε και εξαπατάτε τους Έλληνες πολίτες κάθε μέρα. Προσπαθείτε να αποδράσετε από την πραγματικότητα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που υποχρεώθηκε να κάνει η ΔΕΗ) ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατομύρια ευρώ προς όφελος των ανταγωνιστών της και θα καταργηθούν με νόμο.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, επισήμανε ότι οι δημοπρασίες απορροφούν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και παραπάνω.

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε νομοθετήσει τις δημοπρασίες, υπήρχε μόνο ένα κείμενο πολιτικής. Θα ήταν τρελός όποιος εφήρμοζε τα ΝΟΜΕ μαζί με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που ήταν η πολιτική της τότε κυβέρνησης.

Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, μαζί με αυτήν του ΑΔΜΗΕ, τον Μάιο του 2019 εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την κεφαλαιοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2015.

Η σύγκριση δεν είναι δόκιμη, καθώς ο ΑΔΜΗΕ απέκτησε στρατηγικό επενδυτή και ακολούθησε διαφορετική πορεία.

Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος (μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ), κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πήρε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ.

Μας κληροδοτήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα. Στο θέμα των τιμολογίων κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην «ξαφνική και περίεργη», όπως είπε, εξαγορά της εταιρείας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για τη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια των εργαζομένων της ΔΕΗ (εκτός από τον Κ. Ζαχαριάδη, που δήλωσε την αντίθεσή του).

«Αν θέλετε να συνεχιστεί, να το πείτε για να το ξέρει η ελληνική κοινωνία» είπε ο υπουργός.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τον υπουργό για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ σημείωσε πως «αν δημιουργείτε κλίμα απειλής, σας λέω ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ μπαίνει μέσα και ζει με ενέσεις ρευστότητας, όχι από τη δική της ικανότητα να παράγει έσοδα.

Σχετικά άρθρα