Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λέξη δεν είπε ο Μητσοτάκης για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – Στην… εξέδρα οι γερμανικές αποζημιώσεις

Λέξη δεν είπε ο Μητσοτάκης για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – Στην… εξέδρα οι γερμανικές αποζημιώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Γερμανικές Οφειλές, Γερμανική Κατοχή, Κατοχικό Δάνειο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Στο συρτάρι και επίσημα έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διεκδίκηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος.

»Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά ανέφερε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020.

»Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς».

Όταν ρωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο, εάν έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα, απέφυγε να απαντήσει και μίλησε γενικόλογα, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Είναι το θέμα αυτό δύσκολο για τους Έλληνες; Για τους Γερμανούς είναι δύσκολο. Για εμάς είναι απλά ευαίσθητο.

«Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει.

»Μετά από απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

»Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη σχέση των δυο λαών μας» επισήμανε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε (ίσως και να απαξίωσε) να απαντήσει.

Κατά τα άλλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων και διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να επιταχυνθεί η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία», ενώ παράλληλα θα βελτιωθούν οι συνθήκες όσων διαμένουν στα νησιά.

Τόνισε ότι προσβλέπει στην βοήθεια και της Γερμανίας για την φύλαξη των συνόρων, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Α. Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις του, καθώς σημείωσε ότι η συμφωνία «έχει σοβαρά ελαττώματα αλλά μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από τη συνολική ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Σχετικά άρθρα