Μία προς μία μπαίνουν στον «πάγο» οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μεγαλύτερη ανάπτυξη, βάσει των οποίων ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν προεκλογικά για φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις ισοδύναμου χαρακτήρα.
Με τη σημερινή συνέντευξή του στη FAZ ο κ. Μητσοτάκης δίνει «διαπιστευτήρια» καλής διαγωγής στην Καγκελαρία, λίγο πριν την άφιξή του στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ, παραδεχόμενος ότι δε θα θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο τετ α τετ μαζί της, διότι «είναι θέματα που λύνονται σε επίπεδο Eurogroup».
Θέλετε όμως και οι δανειστές να υποχωρήσουν στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας με χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή αυτό που απομένει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές τόκων, το οποίο αυτά τα χρόνια θα πρέπει να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Κ. Μητσοτάκης: Ο στόχος του 3,5% αποτελεί κληρονομιά του παρελθόντος. Αλλά αυτό η Ελλάδα το έχει υποσχεθεί. Επιβαρύνει σοβαρά την ελληνική οικονομία, ειδικά σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Αυτό που λέω είναι πολύ σαφές: Φυσικά, θα μείνουμε σε αυτόν τον στόχο το 2019, αλλά και το 2020. Όμως για τα επόμενα χρόνια θέλουμε να το συζητήσουμε. Αρχικά είναι σημαντική η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τις επόμενες συζητήσεις με τους δανειστές το θέμα θα είναι να μας επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τις συναλλαγές με ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως υποσχέθηκαν για την περίπτωση της τήρησης των συμφωνιών. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, σε αντίθεση με τους προκατόχους μας.
Θα μιλήσετε για αυτό το θέμα, όταν θα συναντήσετε την Καγκελάριο Merkel την Πέμπτη;
Κ.Μητσοτάκης: Δεν θα αφιερώσω τον περισσότερο χρόνο της συνάντησής μου με την Καγκελάριο για αυτά τα ζητήματα. Γιατί γνωρίζω την απάντηση: γι’ αυτά αποφασίζουν οι θεσμοί των δανειστών. Δεν μου αρέσει ούτως ή άλλως η ιδέα ένας Έλληνας πρωθυπουργός να προσέρχεται στο Βερολίνο με μια μακρά λίστα επιθυμιών. Και επιπλέον αυτό δεν είναι αποτελεσματικό. Προτιμώ να μιλήσω για τις ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, για τη μετανάστευση, για τη σχέση με την Τουρκία. Γνωρίζω πολύ καλά την Καγκελάριο και νομίζω ότι θα είναι πολύ ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση από το στρατόπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία διαθέτει και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι επίσης θετικό για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Χαμηλώνει ο πήχης και για την ανάπτυξη
Μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Moody’s για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που έβαλε «ταβάνι» για το 2020 στο 2,5% έναντι του 4% που δεσμευόταν ο νυν πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη στη FAZ χαμηλώνει κατά μία ποσοστιαία μονάδα το στόχο της ανάπτυξης, τοποθετώντας τον στο 3%.
Χαρακτηρίζει «εφικτό» το στόχο για ανάπτυξη 3%, ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες δεσμευόταν για ανάπτυξη 4% ετησίως, από την οποία θα χρηματοδοτούνταν υποθετικά οι φορολογικές ελαφρύνσεις.
Πόσο υψηλή προβλέπεται να είναι η πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας με βάση το πρόγραμμά σας;
Κ.Μητσοτάκης: Όλα εξαρτώνται από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, αλλά είπαμε ότι θέλουμε ανάπτυξη άνω του 3%. Σε μια χώρα που έχει χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού της εισοδήματος, αυτός ο στόχος θα πρέπει να είναι εφικτός.
Σωσίβιο στην πρόωρη αποοπληρωμή του ΔΝΤ
Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβώς δανείων του ΔΝΤ, επιχείρηση η οποία ωστόσο είχε ήδη προαναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου.
Τότε μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος είχε συζητήσει το θέμα και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον ενθάρρυνε διότι το Ταμείο προκρίνει γενικώς την πρόωρη αποπληρωμή δανείων καθώς θεωρεί ότι συνδέεται όχι μόνο με την επιστροφή των κεφαλαίων του αλλά αποτελεί απόδειξη ότι το πρόγραμμα του ήταν επιτυχές αφού σημείωσε πρόοδο η οικονομία της χώρας που δάνεισε
Αυτό αναμένεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί ως «κέρδος» το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ήδη αποσπάσει θετική γνώμη για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και το Βερολίνο δεν φαίνεται να αλλάζει τη θέση του, προιδεάζοντας για θετική εισήγηση προς τον ESM.