Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η φρεγάτα «Έλλη» δίπλα στο «Ορούτς Ρέις» – Μια λάθος κίνηση και… (βίντεο)

Η φρεγάτα «Έλλη» δίπλα στο «Ορούτς Ρέις» – Μια λάθος κίνηση και… (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Κύπρος, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φρεγάτα Έλλη (Φ/Γ Έλλη F-450),

Η φρεγάτα «Έλλη» ακολουθεί «στενά» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» καθώς πλέει προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο για προστασία από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, βλέπουμε το ελληνικό πολεμικό πλοίο να έχει τους Τούρκους από κοντά, καθώς πλέουν στο Αιγαίο στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Θα σταλεί το «Oruc Reis», που έλυσε την Τρίτη το μεσημέρι κάβους από την Κωνσταντινούπολη στην ΑΟΖ της Κύπρου ή θα είναι αυτό το οποίο θα επιχειρήσει έρευνες στο Καστελόριζο;

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ναυτική άσκηση.

Στρατιωτικές πηγές πάντως επισήμαναν ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου θα αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της αποφασιστικά, ενώ θεωρείται δεδομένο πως όσο το «Oruc Reis» πλέει στο Αιγαίο, μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της Ισαυρίας, στα νότια παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο, όπως έχει ανακοινωθεί ως τελικός προορισμός του, θα βρίσκεται πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εντολή είναι να μην επιτραπεί καν η σκέψη ότι μπορεί να επιχειρήσει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ο απόπλους του νέου αυτού σκάφους πάντως αποδεικνύει πως η Άγκυρα αποσκοπεί στο να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων.

Αυτό δείχνουν η πολεμική ρητορική σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και οι συνεχείς προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Η «Έλλη» και στο βάθος τα δύο τουρκικά πλοία.

Οι Τούρκοι, μάλιστα, προχώρησαν στη δέσμευση επιπλέον περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ με την έκδοση τριών νέων παράνομων Navtex, εξαγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις και ρίψη πραγματικών πυρών.

Η πρώτη αφορά τις επόμενες ημέρες, ενώ οι άλλες δύο περιοχή νοτίως της Κύπρου και για αρκετές μέρες του Σεπτεμβρίου.

Δείτε και βίντεο με το «Ορούτς Ρέις» να πλέει μεταξύ Χίου και μικρασιατικών ακτών και να ακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα:

Σχετικά άρθρα