Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία στην Αλβανία μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα

Ανησυχία στην Αλβανία μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια,

Στην Αλβανία φαίνεται ότι τους απασχολεί η σχέση με την Ελλάδα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα.

Αν και οι περισσότεροι στην Αλβανία διακρίνονται από χυδαίο επαρχιώτικο εθνικισμό και… κραυγές ποντικού που βρυχάται, δύο Αλβανοί «σοφοί» με ελληνικές ρίζες, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έχουν και ελληνική συνείδηση, προσπαθούν να καθησυχάσουν την αλβανική κοινή.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, δύο ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις τοποθετήθηκαν σχετικά.

Πασκάλ Μίλο: Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι στρατηγικές

Ο ελληνικής καταγωγής Χειμαρριώτης Πασχάλης Μίλος (Πασκάλ Μίλο), πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και καθηγητής ιστορίας, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ποιοτική αλλαγή στις αλβανο-ελληνικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στρατηγικές όπως απαιτούν τα συμφέροντα της καλής γειτονίας, συνεργασίας και κατανόησης.

Ο Μίλος προσθέτει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ως κριτήριο τους κοινούς στόχους, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και πέρα από αυτήν.

Τονίζει ότι τα συμφέροντα και οι στόχοι των δύο χωρών υπερβαίνουν τις διμερείς σχέσεις ή τυχούσες διαφορές με άλλες χώρες που παρουσιάζονται ορισμένες χρονικές περιόδους.

Προσθέτει ότι περιμένει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα «γιατί και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι το πακέτο έχει πολλά σχέδια συμφωνιών και πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ξενοφών Κρισάφι: Η Αλβανία δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην Ελλάδα

Ο Ξενοφών Χρυσάφης (Ξενοφών Κρισάφι), πρώην πρέσβης της Αλβανίας στον ΟΗΕ, εμπειρογνώμονας του διεθνούς δικαίου και μέλος της αντιπροσωπείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αναφερόμενος στις σχέσεις Αλβανίας- Ελλάδας, δήλωσε ότι η θετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις που υπήρχε παραμένει, παρά του ότι συνέβησαν διάφορες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ των δύο μερών.

«Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτός ο ρυθμός στις σχέσεις θα συνεχισθεί.

»Έτσι, ουσιαστικά οι θετικές τάσεις που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα συνεχισθούν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει κάνει κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί ορισμένοι πολιτικοί ή ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να έχουν συμφέρον με την ανατροπή της παραδοσιακής στρατηγικής που ακολουθείται από το ένα κράτος στο άλλο», είπε.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η θετική τάση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα αλλάξουν με την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

»Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται να διαταράξει αυτή την τάση των σχέσεων και να δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με τον βόρειο γείτονά του, με ένα από τους καλύτερους γείτονες του, που δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην Ελλάδα».

Σχετικά άρθρα