Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης για Προσωπικά Δεδομένα: «Το νομοσχέδιο θωρακίζει τους πολίτες, ιδίως τους ανήλικους»

Μητσοτάκης για Προσωπικά Δεδομένα: «Το νομοσχέδιο θωρακίζει τους πολίτες, ιδίως τους ανήλικους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Διαδίκτυο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Προσωπικά Δεδομένα, Υπουργείο Δικαιοσύνης,

Ως σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, βήμα ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης που θωρακίζει τους πολίτες, ιδίως τους ανήλικους, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συνολικό πνεύμα που διέπει το νομοσχέδιο.

Όπως είπε, κανείς εργοδότης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα σε βάρος υπαλλήλων, όπως π.χ. κάμερες, για απόλυση εργαζομένων ή τα στοιχεία της υγείας τους.

«Θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένα. Χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως, «όποιος παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές, ενώ όσοι τηρούν τους κανόνες θα απολαμβάνουν εμπιστοσύνης».

Πρακτικά, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο πλαίσιο «βάζει τάξη σε θολές περιοχές του Διαδικτύου που παραμένουν άναρχες.

»Κανείς δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς την συγκατάθεσή του και κανείς εργοδότης δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων σε βάρος τους.

»Τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών θα αφορούν μόνο τους ίδιους.

»Όποιος μέχρι σήμερα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση, θα πρέπει να το σκέπτεται.

»Όσοι τηρούν τους κανόνες, θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη.

»Το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα συντονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε για 14 μήνες και είχε ως συνέπεια να επιβάλλονται πρόστιμα 5.500 ευρώ την ημέρα.

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι κρίσιμες και απαραίτητες, γιατί συνιστούν βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και Δημοκρατίας και είναι συστατικά στοιχεία της κυβέρνησής μας» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι μέχρι στιγμής νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έδειξαν την ετοιμότητά της.

Έκανε εδική αναφορά στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο στο Μάτι, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα «να γλυτώσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «παρά τις αιτιάσεις, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά».

Σημείωσε ακόμη ότι «οι μάχες με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που συνεχίζονται δείχνουν την καθημερινή παρουσία μας δίπλα στους πολίτες».

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δείχνει ότι ήταν έτοιμη κι ότι υλοποιεί νωρίτερα τις δεσμεύσεις της.

»Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης».

«Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 ημέρες κι έτσι θα κινηθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή μετρήσιμου έργου» τόνισε.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο είναι κρίσιμος και κομβικός τομέας για την οικονομία, αλλά και τη Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε πως «η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι ανάγκη της εποχής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ισότιμη ανάγκη» και πως «η Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα ήταν πρωτοπόρος κι έβαλε μέχρι και ποινές σε μεγάλες εταιρείες.

»Είναι απορίας άξιο πώς μία κυβέρνηση που δήθεν επαγγελόταν τα προσωπικά δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες για 14 μήνες…

»Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και παράλληλα ένα βήμα κοινωνικής ευθύνης…» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να ψηφιστεί από όλους το νομοσχέδιο, κάτι που θα είναι και επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα