Ανώτατο όριο στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στο διυπουργικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Η κατάθεση αυτής της τροπολογίας- όπως και μιας δεύτερης από το υπουργείο Εργασίας για την εργασιακή νομοθεσία που καταπατά εργασιακά δικαιώματα- λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε εντάσεις και διαμαρτυρίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αποχώρησαν από τη συζήτηση.
Πριν από την αποχώρησή τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την απόσυρση των τροπολογιών, αίτημα που δεν έκανε αποδεκτό η κυβέρνηση.
Η πρώτη τροπολογία θεσπίζει ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Με την τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016.
Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.
Τι ισχύει με τις συντάξεις που έχουν απονεμηθεί
Το ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.
Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανϋπολογιστεί, μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο ως άνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.
Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.
Τροπολογία για την εργασιακή νομοθεσία
Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας καταργεί αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:
την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)
το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)
την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).