«Ένα γρίφο καλείται να λύσει ο πολιτικός κόσμος σε σχέση με το πρόσωπο του διοικητή της ΕΥΠ από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Αστοχία ή στοχευμένη επιλογή», διερωτάται σε δήλωσή της η Κατερίνα Παπακώστα.
«Την απάντηση στον γρίφο πιστεύω ότι την δίνει ένας πρώην διοικητής της εθνικής μυστικής υπηρεσίας ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ή “λόρδος”, ο οποίος εντόπισε την καρδιά του θέματος στο “δόγμα”.
»Με αφορμή το βιβλίο του για την ΕΥΠ και τις μυστικές υπηρεσίες, έγραψε στην Καθημερινή το 2014: “Το θέμα”, είπε, “είναι τι μυστικές υπηρεσίες θέλουμε και για αυτό δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στην χώρα μας”.
»Αν η απάντηση είναι “αποτελεσματική ΕΥΠ”, τότε η άποψη του Αποστολίδη είναι ότι τέτοιες έχουν τα λιγότερο δημοκρατικά καθεστώτα με εξαίρεση το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για διαφορετικούς λόγους.
»Επειδή η “ιδιότυπη” επιλογή Μητσοτάκη τίθεται στο μικροσκόπιο και επειδή ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελάμβανε πλήρη γνώση όλων των πληροφοριών από την ΕΥΠ με εντολή του τέως Πρωθυπουργού, πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τι μυστικές υπηρεσίες θέλει και προτείνει, αφού αυτός είναι που αλλάζει το δόγμα στην πιο ευαίσθητη κρατική υπηρεσία με την επιλογή του νέου Διοικητή της, δίχως εχέγγυα, με οιονεί σύγκρουση συμφερόντων ιδιωτικών απέναντι στα κρατικά θέματα ασφάλειας της χώρας και των επικοινωνιών και πρέπει για αυτά να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης ώστε να μην δοθεί χώρος για θεωρίες συνωμοσίας, την ώρα αυτή, με την κινητικότητα που υπάρχει στην περιοχή αλλά και διεθνώς.
»Διότι η εθνική αξιοποίηση των πληροφοριών από την ΕΥΠ συνδέεται με την τύχη και την ιστορία της χώρας», καταλήγει η πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.