Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για υδρογονάνθρακες μίλησαν Χατζηδάκης-Ταρέκ Ελ Μόλα στην Αίγυπτο

Για υδρογονάνθρακες μίλησαν Χατζηδάκης-Ταρέκ Ελ Μόλα στην Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ενέργεια, Κωστής Χατζηδάκης, Υδρογονάνθρακες, Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF), Φυσικό Αέριο,

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε στο Κάιρο, στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, υπουργός Πετρελαίου κ. Ταρέκ Ελ Μόλα.

Με την αιγυπτιακή αλλά και την ελληνική σημαία να είναι αναρτημένες τόσο στην είσοδο του Υπουργείου όσο και την Αίθουσα υποδοχής, τονίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στην Αίγυπτο.

Οι κ. Χατζηδάκης και Ελ Μόλα προέβησαν σε μία αναλυτική ανασκόπηση των διμερών ενεργειακών σχέσεων με έμφαση στον τομέα της εμπορίας, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, ενώ συζήτησαν επίσης και θέματα περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και σε άλλα διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον ηλεκτρισμό.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της λειτουργίας διάρθρωσης και χρηματοδότησης του East Med Gas Forum (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος.

O Κ. Χατζηδάκης τόνισε με τη σειρά του τη σημασία του γεγονότος ότι στην Αίγυπτο επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Η σημερινή επίσκεψη είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο εξωτερικό.

»Και αυτό έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία που η Ελλάδα δίνει στη συνεργασία της με την Αίγυπτο», τόνισε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας:

«Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μία χώρα γειτονική στην Ελλάδα.

»Είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα.

»Αλλά, η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεργασίας όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής για θέματα ενέργειας».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης βρίσκεται στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στην αυριανή Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

Στη σημασία της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη, Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, εστίασε ο Αιγύπτιος Υπουργός, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος της επίσκεψης του κ. Χατζηδάκη είναι πολύ σημαντικός καθώς συμπίπτει με τη 2η Υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Μεσογείου του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο και για το πώς εμείς, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεργαζόμαστε μαζί σε διμερές επίπεδο».

Επίσης, προσέθεσε: «Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας μας σε θέματα εμπορίου του φυσικού αερίου (upstreaming και downstreaming) για τις διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και για αυτές που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο.

»Αναμένουμε μία επιτυχημένη συνάντηση αύριο, με το δεδομένο ότι έχουμε τους Έλληνες σαν αδελφούς μας, γείτονες και συνιδρυτές σε αυτό το ξεκίνημα.

»Και πρέπει να σημειώσουμε ότι το έργο μας στηρίζεται από τους ηγέτες των χωρών μας, για να κάνουμε πράξη αυτή τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου».

Για τη σημασία της συνάντησης της Παρασκευής, παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Φόρουμ είναι ένας σημαντικός θεσμός.

»Χαιρόμαστε που συμμετέχουν οι χώρες της ευρύτερης περιοχής: η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ιορδανία, η Ιταλία, αλλά στη συνάντηση αυτή συμμετέχει και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, ο κ. Πέρι, πράγμα το οποίο έρχεται να καταδείξει τη σημασία του φόρουμ αλλά και των συζητήσεων στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ».

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «ανταλλάξαμε με τον Αιγύπτιο συνάδελφό μου μία σειρά από ιδέες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

»Και το γεγονός ότι στην Αίγυπτο δραστηριοποιούνται ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες φέρνει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά.

»Και θα εργαστούμε έτσι ώστε να μην είμαστε κοντά μόνο γεωγραφικά, αλλά και οικονομικά.

»Και η ενέργεια μπορεί να είναι σίγουρα καταλύτης προς αυτήν την προσπάθεια».

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης και όλοι οι ομόλογοί του υπουργοί από την συνάντηση αυτή, θα γίνουν δεκτοί από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Αλεξάνδρεια.

Ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να επιστρέψει την Πέμπτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Σχετικά άρθρα