Tην ικανοποίησή του για το επίπεδο της συζήτησης που επικράτησε κατά τη τριήμερη διαδικασία συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στο Κοινοβούλιο, επικεντρώνοντας τον λόγο του στους βασικούς στόχους για οικονομία, κοινωνία, ασφάλεια αλλά και συνταγματική αναθεώρηση ενώ μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας είπαμε εμείς, αλλά ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 7 Ιουλίου».
Υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησής του παραμένει να ενώσει όλους τους Έλληνες και να «κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα», ενώ ευχήθηκε ότι το θετικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και διαφορετικών με έντονο αλλά ευγενικό τρόπο, να συνεχίσει να επικρατεί.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, με κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως υπογράμμισε «δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα αξιοποιήσω για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Ο λαός μας εμπιστεύθηκε. Η ευθύνη μας είναι βαριά.Εχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα».
Φυσικά δεν δίστασε να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να του δίνει συμβουλές για το πως θα κάνει διαπραγματεύσεις, από τη στιγμή που ο ίδιος αλλά και ο Γ. Βαρουφάκης, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «σπρώξατε την Ελλάδα στα βράχια και έμεινε η ΝΔ να τη διατηρήσει όρθια.
Σε εμάς, λοιπόν, κύριε Τσίπρα δεν θα κάνετε υποδείξεις για το πώς γίνεται η σωστή διαπραγμάτευση».
Υποστήριξε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ευνοήσει «όχι την Εκάλη, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας αλλά τη μεσαία τάξη», ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει άμεση κατάρτηση του ασύλου και βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να «αγωνιστούμε προκειμένου να βελτιώσουμε τις αρνητικές συνέπειές της, έχοντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία εσείς κ. Τσίπρα αφήσατε στη μοίρα τους».
Προσθέσε ακόμη για το θέμα πως «Είχα πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία η οποία αν κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς.
»Θα αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειές της.
»Αυτά είπα, αυτά θα κάνω. Αν δεν βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία είναι σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας».
Για το ζήτημα της ΔΕΗ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι την οδήγησε στην καταστροφή, καθώς έχασε το 80% της κεφαλαιοποίησής της, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη σώσει, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί να πουληθούν ορισμένα τμήματα τότε αυτό θα γίνει, ούτως ώστε να σωθεί η επιχείρηση αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.