Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευγενία Αρβανίτη: «Έλληνας είσαι από επιλογή – Έλληνας γίνεσαι με την προσφορά σου στον τόπο»

Ευγενία Αρβανίτη: «Έλληνας είσαι από επιλογή – Έλληνας γίνεσαι με την προσφορά σου στον τόπο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Ελληνική Ομογένεια, Ευγενία Αρβανίτη, Κίνημα Αλλαγής, Μετανάστες, ΠΑΣΟΚ, Πρόσφυγες,

Η άποψη της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Ευγενίας Αρβανίτη για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, προκάλεσε αντιδράσεις.

Η Δρ. Ευγενία Αρβανίτη σπούδασε και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μελβούρνη όπου, μάλιστα, ασχολήθηκε με θέματα μετανάστευσης και προώθησης της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά μέσα από την ιδιότητά της, της Διευθύντριας του Κέντρου Παροικιακής Ιστορίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου RMIT Μελβούρνης.

Σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών με γνωστικό αντικείμενο διαφορετικότητα και ετερότητα στην εκπαίδευση.

Μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της SBS μεταξύ άλλων υπογράμμισε και την σημασία που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Η δήλωσή της αυτή προκάλεσε την αντίδραση πολλών Ελλήνων της Αυστραλίας, που με αναρτήσεις τους την κατηγορούσαν ότι προωθεί την «αλλοίωση» της ελληνικής κοινωνίας, όπως σημειώνει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος».

Με τον επαναπατρισμό της στην Ελλάδα η Δρ. Αρβανίτη εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ενώ στις τελευταίες εκλογές ήταν και υποψήφια στην περιφέρεια της Α΄ Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.

Αυτές τις μέρες η Δρ. Αρβανίτη βρέθηκε στη Μελβούρνη για επαγγελματικούς λόγους. Για τον ορισμό της πολιτισμικότητας είπε ότι είναι:

«Η αμοιβαία ανταλλαγή και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που έχουν διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ως προς τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους και τις συνήθειές τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται να επικοινωνούν με στόχο κοινά συνεργατικά αποτελέσματα.

»Δηλαδή έχουν κοινή συναντίληψη σε ορισμένα πράγματα και να μπορέσουν να δουλέψουν και να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα την αξία που έχουν για την ελληνική κοινωνία θα πρέπει να επιδείξει ωριμότητα:

«Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν υποδέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά στην οποία θα εγκατασταθούν χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους μελλοντικά.

»Οι Έλληνες έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ σοβαρά και πολύ θετικά απέναντι στην προσφυγική παρουσία επιδεικνύοντας μεγάλη φιλοτιμία και φιλανθρωπία. Αυτό είναι στα θετικά τους.

»Ωστόσο σαν κοινωνία ακόμη δεν είναι ώριμοι να δεχθούν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα και μπορεί να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της χώρας ως ένα βαθμό», είπε.

Έχοντας διανύσει τρεις δεκαετίες στον χώρο της εκπαίδευσης, η ίδια μιλώντας πρόσφατα στο nooz, υπογράμμισε ότι οραματίζεται και εργάζεται για μια κοινωνία που κανείς δεν θα μείνει πίσω μέσα σε ένα φοβικό περιβάλλον απόρριψης και αποτυχίας.

Δηλώνει με έμφαση πως είναι ανάγκη να οικοδομηθεί μια μετασχηματιστική παιδαγωγική/εκπαίδευση που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις αστείρευτες δυνάμεις του για καινοτομία, διαπολιτισμική ανταλλαγή, διάλογο, αμοιβαιότητα, συναίνεση και συνεργατικότητα.

Με βάση, την πολύτιμη αυτή εμπειρία της, τονίζει πως «Έλληνας είσαι από επιλογή και όχι από κάποια φανταστική γραμμή αίματος.

»Έλληνας γίνεσαι με την προσφορά σου στον τόπο».

Ορίζει τη διαπολιτισμικότητα ως την αμοιβαία και ισότιμη ανταλλαγή και (συν)εργασία προς μια δίκαιη κοινωνία, μιλώντας για την ανάγκη να οργανώσουμε, όπως λέει, μια μεταναστευτική πολιτική χωρίς αγκυλώσεις.

Στο ακανθώδες ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέρει πως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για παράνομες ενέργειες και την μπαχαλοποίηση των πανεπιστημίων.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη της κας Αρβανίτη

Σχετικά άρθρα