Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας από Δούναβη και Εύξεινο Πόντο έως Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας από Δούναβη και Εύξεινο Πόντο έως Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Economist, Αμερικανική Πρεσβεία, Βαλκάνια, Γεωπολιτική, Διπλωματικό Σώμα, Μέση Ανατολή, Τζέφρι Πάιατ,

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας από τον Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διαμήνυσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, καθιστώντας έτσι σαφή τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας «σε μια ευρύτερη περιοχή», σε ένα τόξο προκλήσεων 270 μοιρών.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κοινή γνώμη Αμερικανός διπλωμάτης, τόνισε ακόμα ότι με την ελληνοαμερικανική συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η χώρα μας ενισχύεται στην ικανότητά της να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όταν σε μια χώρα αναγνωρίζεται η ικανότητα να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή, σημαίνει ότι θεωρείται ηγέτιδα δύναμη αυτής της περιοχής.

Από πηγή προβλημάτων πηγή λύσεων η Ελλάδα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μετασχηματιστεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων έστειλε o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του στο 23ο ετήσιο συνέδριο του Economist, οι δύο χώρες θα πρέπει να περάσουν τη συνεργασία τους σε επόμενο επίπεδο, με έναν στρατηγικό διάλογο για περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η περιφερειακή σταθερότητα.

Τι είπε για τον νέο πρωθυπουργό

Ο κ. Πάιατ, αφού συνεχάρη την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εκλογή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι, «υπερασπιζόμενος τις δημοκρατικές αξίες», αναγνώρισε τον Χουάν Γκουάιντο ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Τουρκικές προκλήσεις

Αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως έχουν στόχο να αποτρέψουν την οποιαδήποτε προκλητική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ευρύτερα, με φόντο και τη διαμάχη Ουάσιγκτον – Άγκυρας για την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά ώστε η Άγκυρα να παραμείνει στη δυτική συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει επίσης συμφέρον από τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και την τουρκική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη

Ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή, σε μια δύσκολη περιοχή και έχει κοινούς βασικούς στρατηγικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ σε ένα τόξο προκλήσεων 270 μοιρών, από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τον Εύξεινο Πόντο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Λεβάντε (Μέση Ανατολή).

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα -και ειδικά στην άμυνα και την ασφάλεια- μόνο θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Πάιατ εδώ: Ambassador Pyatt’s Remarks at 23rd Economist Government Roundtable

Σχετικά άρθρα