Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποψήφιος για επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποψήφιος για επικεφαλής του ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων ηχηρών ονομάτων, στη λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το CNBC.

Καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να αποχωρήσει σε λίγους μήνες από τον οργανισμό, η διαδικασία επιλογής του διαδόχου της αναμένεται να αρχίσει σύντομα.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν έναν Ευρωπαίο για τη συγκεκριμένη θέση – πενταετούς θητείας – ώστε να συνεχιστεί η παράδοση.

Από όταν συστήθηκε το Ταμείο, το 1945, ο γενικός διευθυντής προερχόταν ανέκαθεν από την Ευρώπη.

«Αυτό που θέλουμε στη Γαλλία είναι πρώτον να έχουμε έναν υποψήφιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος να μπορεί να διαδεχτεί τη Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Δεύτερον, θέλουμε να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε άμεσα. Τρίτον, θα ήθελα η Ε.Ε. να παρουσιάσει έναν κοινό υποψήφιο, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ.

Η Λαγκάρντ αποφάσισε να αφήσει τη θέση της στο ΔΝΤ, μετά την απόφαση των «28» να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ. Προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα, θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις των Ευρωπαίων βουλευτών τους επόμενους μήνες.

Παραταύτα, οι επίσημες συζητήσεις για το ποιος θα την αντικαταστήσει στο ΔΝΤ δεν θα ξεκινήσουν προτού υποβάλει την επίσημη παραίτησή της.

Ονόματα ωστόσο υποψηφίων που θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν ήδη κυκλοφορούν, επισημαίνει το CNBC και μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας, Καναδός ο οποίος έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος εφάρμοσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όπως αναφέρει το CNBC.

Σχετικά άρθρα