Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στυλιανίδης: Οι μεγάλες δυνάμεις να πειθαρχήσουν την Τουρκία

Στυλιανίδης: Οι μεγάλες δυνάμεις να πειθαρχήσουν την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νέα Δημοκρατία, Τουρκία,

«Η Τουρκία νιώθει φυλακισμένη στη γεωγραφία της και στο διεθνές δίκαιο. Αντιδρά βίαια και επιθετικά επιδιώκοντας να σύρει όλους τους εμπλεκόμενους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιβάλλει την εφαρμογή ενός ad hoc δικαίου που να καλύπτει τα συμφέροντά της» δηλώνει ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει:

«Εδώ θα κριθεί αν η Τουρκία θα μπορέσει να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη, όπως θέλει η ίδια, ή οι μεγάλες δυνάμεις θα την πειθαρχήσουν στους διεθνείς κανόνες δικαίου, όπως οφείλουν να πράξουν για να διατηρήσουν την ειρήνη, την ομαλότητα και την ασφάλεια στη περιοχή της Αν. Μεσογείου».

Σε ότι αφορά τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνει:

Όσο κι «αν η ΕΕ έχει επιλέξει το ρόλο της ήπιας δύναμης, δεν δικαιούται ούτε να υποχωρεί, ούτε να σιωπά, διότι έτσι αυτοπαραιτείται από το διεθνή της ρόλο και υποχωρεί διαλυτικά σε ένα παρωχημένο εθνοκεντρισμό του 20ού αιώνα.

»Πιστεύω σε πιο δυναμικές ευρωπαϊκές διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες».

Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει:

«Ανατροπές στην παιδεία. Ραγδαία βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

»Απλούστευση των διαδικασιών κράτους-πολίτη. Επιστροφή της Ελλάδας σε νέους διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους».

Μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στις Δημοκρατίες, όπου η ελευθερία είναι απόλυτη, δεν λογίζεται η ύπαρξη ασύλου ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό έχει μεταβληθεί στην πράξη σε “άσυλο ανομία και αυταρχισμού”».

Για την εκλογική του περιφέρεια, τη Ροδόπη, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι «κάθε νευρική ενέργεια της Τουρκίας δημιουργεί ωστικό κύμα στη Θράκη», ενώ «όταν υπήρξε εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις, οι μειονότητες λειτούργησαν ως γέφυρες συνεργασίας και η περιοχή μετεξελίχθηκε από θώρακας σε δόρυ, σε ορμητήριο εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς».

Σχετικά άρθρα