Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο εφιάλτης της ΝΔ στον δρόμο με το Μακεδονικό

Ο εφιάλτης της ΝΔ στον δρόμο με το Μακεδονικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Μακεδονία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

Ο Μάικλ Πένς «απέδωσε εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό» για την απόφασή του να αναγνωρίσει τον Γκουάιντο ως προσωρινό ηγέτη της της Βενεζουέλας διαβάζουμε σε όλα τα ελληνικά μίντια, ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουν το θέμα αυτό δεν καθορίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ούτε κατ’ ελάχιστον.

Η Ουάσιγκτον είχε το προηγούμενο διάστημα άριστες σχέσεις με την Αθήνα και την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι δεν είχε αναγνωριστεί ο Γκουάιντο.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ρεαλιστικό τρόπο για την αναγνώριση Γκουάιντο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει περισσότερο σαν μια κίνηση με στραμμένο το μάτι στο εσωτερικό (με αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει τον κακό Μαδούρο) που ταυτόχρονα μοιάζει και με μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ σε ένα θέμα χαμηλής εκκίνησης.

Η ποιότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ κυρίως από την προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην στρατηγική συνεργασία με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο αλλά και το Μακεδονικό.

Με δεδομένο ότι η η στρατηγική συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι σταθερό πλάνο και της ΝΔ το κομβικό ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών θα παίξει το Μακεδονικό.

Το τέλος των γαλάζιων ψευδαισθήσεων

Μπορεί να ακούγεται απλό αυτό αλλά η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν τα πάντα για να κάνουν το θέμα αυτό ένα σύγχρονο γόρδιο δεσμό.

Ουσιαστικά μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα λήξει η μακρά περίοδος των γαλάζιων ψευδαισθήσεων στο μακεδονικό και θα σημάνει η η ώρα της προσγείωσης στην πραγματικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκλέχθηκε με τις ψήφους των νέων «μακεδονομάχων» που κατέβαιναν στις πλατείες, είναι πλέον πρωθυπουργός και αρχηγός της χώρας που έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προϋπαντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα;

Με δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα Σκόπια αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρώντας τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας, θα είναι ο πρωθυπουργός που θα έχει την τιμή να υποδεχθεί τον Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες που έχουν γνώση του θέματος κανονικά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Όπως σημείωναν με νόημα, όταν δύο χώρες έχουν συνάψει μια τόσο σημαντική διεθνή συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, χρειάζεται άμεση επαναβεβαίωση της πίστης στην Συμφωνία αυτή ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει μια κυβερνητική αλλαγή όπως τώρα στην Ελλάδα.

Πόσο μάλλον όταν η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε ταλαντευτεί επικίνδυνα ανάμεσα στην αρχική θέση για «προδοτική συμφωνία» έως την τελική για συμφωνία που δεν μπορεί να ακυρωθεί.

Δηλαδή η ίδια η ΝΔ ως αντιπολίτευση έκανε πολύ δυσκολότερο το έργο της ΝΔ ως κυβέρνησης πλέον.

Αυτό φυσικά το ήξεραν στην ηγετική ομάδα του κόμματος.

Αυτοί που δεν το ήξεραν ήταν μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ που ελπίζουν ακόμη στην ακύρωση της Συμφωνίας.

Πώς θα αντιδράσουν άραγε όταν δουν στην τηλεόραση τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται με χαμόγελα τον Ζόραν Ζάεφ, να συνομιλούν ως καλοί γείτονες που θα χτίζουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και ίσως να ακούνε και τους εθνικούς ύμνους των χωρών.

Και η εικόνα αυτή δεν θα είναι στο απώτερο μέλλον.

Ίσως και μέσα στον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο κατά ορισμένους.

Και τι μέτρα θα λάβει η Αστυνομία και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αν τυχόν έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κάποιοι θερμοκέφαλοι που πέρσι διαδήλωναν μαζί με τα στελέχη της ΝΔ στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Αυτή την στιγμή μπορεί όλα αυτά για κάποιους να μοιάζουν με εικόνες από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πραγματικότητα της επόμενης ημέρας της νέας κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα