Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μείζον πολιτικό ζήτημα η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου σε θέση υφυπουργού» – Η σχέση με τη Lamda

«Μείζον πολιτικό ζήτημα η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου σε θέση υφυπουργού» – Η σχέση με τη Lamda
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Lamda Development, Αεροδρόμιο Ελληνικού, Δημήτρης Οικονόμου, Ελληνικό, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Δημήτρη Οικονόμου, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς είναι δυνατόν ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρίας Lamda, ο οποίος μετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρίας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού; Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!

Επιβεβαιώνονται με αυτόν τον τρόπο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Lamda Development με τη ΝΔ και οι εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρίας για το έργο του Ελληνικού, με στόχο την τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Επιβεβαιώνεται, όμως, και η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη σύμβαση για το Ελληνικό και να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda κ. Οικονόμου από την κυβέρνηση.

Σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, ο κ. Οικονόμου, όχι μόνο δεν θα παρέμενε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε καν θα είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή.

Οικονόμου: Όλοι γνώριζαν ότι ήμουν σύμβουλος της Lamda Development

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την προηγούμενη ιδιότητά του ως συμβούλου της Lamda και απάντησε: «Μα είναι γνωστό, όλοι το γνώριζαν».

Καλεσμένος σε εκπομπή του «Αθήνα 9.84» ήταν την Παρασκευή ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού.

Η Νόνη Καραγιάννη, δημοσιογράφος, σημειώνει για τη συνομιλία της με τον κ. Οικονόμου:

«Ρώτησα τον Δ. Οικονόμου υφυπουργό αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος αν αληθεύουν οι δηλώσεις του προκατόχου του Σ. Φάμελλου ότι ήταν σύμβουλος για την επένδυση στο Ελληνικό της Lamda Development.

»Ο κ Οικονόμου είπε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, εργαζόταν ως τώρα και είχε αναλάβει την εκπόνηση πολλών περιβαλλοντικών μελετών και για Δήμους.

»Ήταν απολύτως γνωστή η προηγούμενη ιδιότητα μου μετείχα και σε συσκέψεις στο Υπουργείο, είπε ο κ Οικονόμου.

»Τον ρώτησα αν κατά τη γνώμη του προκύπτει «ασυμβίβαστο ηθικής τάξης».

»Το αρνήθηκε και ζήτησε να κριθεί για τη δουλειά του από εδώ και πέρα και να μη γίνεται «δίκη προθέσεων».

»Τέλος τον ρώτησα αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε την προηγούμενη ιδιότητα του ως συμβούλου της Lamda, απάντησε: Μα είναι γνωστό όλοι το γνώριζαν.

»Σε ότι αφορά στο Ελληνικό ο κ Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά χωροταξικά ζητήματα καθώς έχει έπέλθει συμφωνία.

»Τα προβλήματα και της Κ.Υ.Α,είπε, εντοπίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού».

Σ. Φάμελλος: Σημαντικό πολιτικό και δεοντολογικό ζήτημα

Για «σημαντικό πολιτικό και δεοντολογικό ζήτημα» που προκύπτει, «μετά τις αποκαλύψεις ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού», κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρει ότι «καταρχήν επιβεβαιώνεται ότι η εταιρία βρισκόταν σε συνεννόηση και συνεργασία με τη ΝΔ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πολιτεία».

Προσθέτει πως «είναι σαφές ότι η εταιρία επιδίωκε να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, όπως είχαν περιγράψει σε ανακοινώσεις τους ο κ. Σταθάκης και ο κ. Φλαμπουράρης προ των εκλογών, και αυτό ήταν σε συμφωνία με τη ΝΔ, η οποία τοποθέτησε τον σύμβουλο και εκπρόσωπο της εταιρείας στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού!».

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος της Lamda Development και για αυτό τον επέλεξε», συνεχίζει ο βουλευτής και προσθέτει ότι «προκύπτει όμως ένα μείζον πολιτικό ερώτημα:

»Με βάση ποια δεοντολογία και πολιτική ηθική ο τεχνικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος της Lamda Development θα εκπροσωπεί τώρα την πολιτεία στη διαπραγμάτευση για τις παραμέτρους της σύμβασης του Ελληνικού;».

Ο κ. Φάμελλος σχολιάζει ότι «δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι παρά εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων» και ότι «δεν μπορεί ο κ. Οικονόμου να εκπροσωπεί την Ελληνική Πολιτεία στη διαπραγμάτευση με την εταιρία τη οποία εκπροσωπούσε και συμβούλευε μέχρι σχεδόν τις εκλογές».

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και να πάρει μέτρα, αφού ο κ. Οικονόμου μέχρι… χτες εκπροσωπούσε συμφέροντα της εταιρίας», δηλώνει.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «είχε προχωρήσει νομοθετικά, και σε συμφωνία με τη Lamda Development, σε σημαντικές τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης την οποία είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται το περιβαλλοντικό αλλά και το κοινωνικό συμφέρον.

»Με διεύρυνση του πάρκου, διεύρυνση της πρόσβασης στην παραλία, σημαντική προτεραιότητα σε κοινωφελείς υποδομές και σε πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις».

«Εμείς», καταλήγει ο κ. Φάμελλος, «θα δώσουμε τη μάχη και στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία για να παραμείνουν αυτές οι κατακτήσεις που ανήκουν σε όλους τους πολίτες και ενημερώνουμε εκ των προτέρων ότι γνωρίζουμε πολύ καλά και υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα του Δημοσίου στη σύμβαση του Ελληνικού».

«Και δεν θα ωφελήσει κανέναν η απόπειρα να έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα μειώνει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα