Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο ΥΠΕΞ ο Αντώνης Διαματάρης – Ο ξάδελφος του Μητσοτάκη που πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη μπροστά στην Τουρκία

Στο ΥΠΕΞ ο Αντώνης Διαματάρης – Ο ξάδελφος του Μητσοτάκη που πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη μπροστά στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αντώνης Διαματάρης, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νέα Δημοκρατία, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ομογένεια είναι ο Αντώνης Διαματάρης. Ένας εκδότης-δημοσιογράφος που λίγο καιρό πριν ζητούσε να φύγει ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, επειδή τον θεωρούσε… ΣΥΡΙΖΑίο και που έπεσε έξω στις προβλέψεις του για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψη ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αδύναμες μπροστά στην Τουρκία και ότι οι Αμερικανοί θα μας αφήσουν στην τύχη μας.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Ως κίνηση υψηλού ρίσκου, που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, χαρακτηρίζεται η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το who is who του Α. Διαματάρη

Ο κ. Αντώνης Η. Διαματάρης, επεέλγη από τον πρωθυπουργό για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού.

Πρόκειται για τον εκδότη -διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» από το 1979, της ιστορικής εφημερίδας της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και έλκει την καταγωγή του από το χωριό Θάνος της Λήμνου.

Πριν από μερικούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στον Θάνο Λήμνου και ο Εθνικός Κήρυξ είχε μεταδώσει live την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ.

Με αφορμή αυτή την ολιγοήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λήμνο τα τοπικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έμφαση στην στενή σχέση του Αντώνη Διαματάρη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και όπως έγραψαν τα Limnosnea.gr:

«Ναι αλλά η απορία ήταν: με το Μητσοτάκη από που αυτή η σχέση;

»Ο Αντώνης Διαματάρης παντρεύτηκε την πρώτη ξαδέλφη του Κυριάκου (και της Ντόρας και αγαπημένης ανιψιάς της Μαρίκας Μητσοτάκη) και επομένως η σχέση είναι όχι απλά φιλική άλλα συγγενική όμως κυρίως αγαπημένη».

Στις ΗΠΑ ο Αντώνης Διαματάρης είναι διάσημος, στην Ελλάδα όχι και τόσο.

Πιο πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα με το αιχμηρό κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του, όπου έγραφε:

«Χειροκροτητής του Τσίπρα ο Πάιατ – Να φύγει τώρα».

Τον Αντώνη Διαματάρη τον βρίσκουμε λοιπόν στην επικαιρότητα στις 11 Απριλίου όταν ο Εθνικός Κήρυκας δημοσιεύει το άρθρο του με τίτλο «Ώρα για μετάθεση του Αμερικανού Πρέσβη».

Μέσα στο άρθρο ο Αντώνης Διαματάρης χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων τον Αμερικανό Πρέσβη «σαν χειροκροτητή του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την φορά από την δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού».

Βεβαίως, όλα αυτά τα έγραψε όχι κάποιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος, αλλά ο εξ αγχιστείας πρώτος εξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το TRIBUNE είχε «περιλάβει» καταλλήλως τον κ. Διαματάρη – Διαβάστε εδώ

«Παράλογοι οι ισχυρισμοί του Διαματάρη»

Όπως ήταν φυσικό άμεση ήταν η απάντηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε επίσης στον Εθνικό Κήρυκα ως απάντηση, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτηρίζει παράλογο με αβάσιμους χαρακτηρισμούς το κείμενο του Αντώνη Διαματάρη.

«Είναι παράλογο να εμφανίζει ο Εθνικός Κήρυκας, έστω και σε άρθρο γνώμης, τη στήριξη στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να λύσει αυτή τη διαφορά ως θέμα προσωπικότητας.

»Δεν είναι τέτοιο. Είναι θέμα πολιτικής της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

»Το άρθρο σας περιέχει επίσης πολύ σοβαρούς και αβάσιμους υπαινιγμούς σχετικά με τα κίνητρα ενός Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου που επαινεί ξένο ηγέτη.

»Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ανεύθυνο, και αποτελεί ξεκάθαρα κακή χρήση της ισχυρής πλατφόρμας που σας προσφέρει η εφημερίδα σας».

Τι σηματοδοτεί η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Στην πολιτική κάθε κίνηση είτε την έχεις μελετήσει είτε όχι, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα.

Και η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον Αντώνη Διαματάρη στο υπουργείο Εξωτερικών σίγουρα έχει έναν αντίκτυπο.

Το να τοποθετήσεις στο ιστορικό κτίριο της Βασ. Σοφίας ένα κοντινό σου πρόσωπο που πριν από τρεις μήνες καλούσε τις ΗΠΑ να αλλάξουν τον πρέσβη τους είναι μιας τάξης μεγέθους.

Το θέμα αποκτά ενδιαφέρον γιατί είναι στην εκκίνηση της νέας κυβέρνησης και έχει σημασία τι σηματοδοτεί και για τις δύο πλευρές.

Προφανώς και οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην άποψη που έχει τώρα και όχι στην άποψη που είχε… χθες ο κάθε κ. Διαματάρης.

Το θέμα είναι με ποιο σκεπτικό το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετώντας ένα τέτοιο πρόσωπο όχι στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αλλά στο υπ. Εξωτερικών.

Θέλει να επιδείξει σθένος προς την αμερικανική πλευρά;

Θέλει να βάλει τους δικούς του όρους;

Ή πρόκειται για μια ακόμα οικογενειακή τακτοποίηση; Για ένα ακόμα νεποτισμό.

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είμαστε και δύσκολα μάλλον μπορεί να βρεθεί εκεί μέσα άνθρωπος.

Η τοποθέτηση Διαματάρη στο ΥΠΕΞ μπορεί να είναι ένας από ένας «τσαμπουκάς» στις ΗΠΑ του πλουσιόπαιδου που έγινε πρωθυπουργός, έως ένα οικογενειακό ρουσφέτι.

Σύντομα θα φανεί. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Πάντως και «Τα ΝΕΑ», με αφορμή εκείνο το απαράδεκτο άρθρο του «Εθνικού Κήρυκα», είχαν γράψει:

«Αίσθηση, αλλά και προβληματισμό σε αμερικανικούς καθώς και σε ελληνικούς κύκλους, προκάλεσε το άρθρο του διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας».

Ο Διαματάρης έπεσε παταγωδώς έξω στις προβλέψεις του

Το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο του αιτήματος του Αντώνη Διαματάρη να απομακρυνθεί ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν επιπλέον λόγο.

Πριν από δύο χρόνια είχε αναλύσει τόσο λάθος την αμερικανική κυβέρνηση και τις σχέσεις με την σημερινή κυβέρνηση, που δείχνουν μάλλον προχειρότητα ή κομματικό μεγεθυντικό φακό στις αναλύσεις του.

Κι εάν όλη αυτή η αστοχία γίνεται από έναν εκδότη εφημερίδας δεν τρέχει και τίποτα, εάν όμως αυτός ο άστοχος (και εμπαθής) τοποθετείται σε αξίωμα υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Ήταν Μάιος του 2017 όταν μιλώντας στην Καθημερινή και στον Αθανάσιο Έλλις, ο Αντώνης Διαματάρης εξέθετε τις απόψεις του για το ελληνικό λόμπι, την ομογένεια, την κυβέρνηση Τραμπ και τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και ξεχωριστά με την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε τι προέβλεπε:

«Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ακολουθεί μια πιο σκληρή πολιτική και θα αξιολογεί τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες βάσει της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος τους και των οφελών που θα αποδίδουν πρωτίστως στην ίδια την Αμερική.

»Έτσι, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Λευκός Οίκος θα έχει πολύ λιγότερη κατανόηση και υπομονή για τις ελληνικές πολιτικές ιδιορρυθμίες από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Όσον αφορά τις σχέσεις της με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ενώ φυσικά η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί μαζί της σε ορισμένα θέματα και θα πάρει ό,τι μπορεί, εντούτοις δεν θα αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί της γιατί τις χωρίζει ιδεολογικό χάσμα.

»Εξάλλου, πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι, περισσότερες από εκατό ημέρες μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές εντός και εκτός των ΗΠΑ;», έλεγε ο κ. Διαματάρης με τη βεβαιότητα του ειδήμονα, που τελικά έπεσε σε όλα έξω.

Μάλιστα, με μυαλό «κολλημένο» σε άλλες δεκαετίες, προεξοφλούσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αναπτύξει σχέσεις με την Αθήνα λόγω «ιδεολογικού χάσματος».

Το 2018 οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, με επίσημη ανακοίνωση των Αμερικανών, ήταν στο καλύτερο σημείο τους στην ιστορία. Τόσο «μέσα» έπεσε ο κ. Διαματάρης.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε έναν «από τους στενότερους συμμάχους μας», λένε οι Αμερικανοί. Ο διμερής στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, που ξεκίνησε με την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι προνόμιο που ελάχιστες χώρες έχουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος κ. Διαματάρης, μιλώντας στην ίδια συνέντευξή του στην «Καθημερινή», προεξοφλούσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αδύναμες μπροστά στην Τουρκία (τόσο πατριώτης) και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της έτσι κι εάν μας επιτεθεί η Τουρκία. Θυματοποιημένος και διασπορέας φόβου στον ελληνικό λαό.

«Χωρίς αμφιβολία οι ελληνοτουρκικές θέσεις περνούν μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της πρόσφατης ιστορίας τους, εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλευόμενος και την αδυναμία Ελλάδας και Κύπρου.

»Επιπλέον, επειδή ο Τραμπ αισθάνεται πιο άνετα να συνεργάζεται με αυταρχικούς ηγέτες, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης εγκυμονεί ο κίνδυνος να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, σε αντίθεση με ό,τι έγινε π.χ. με τα Ιμια, όταν η κυβέρνηση Κλίντον, αρχίζοντας από τον ίδιο τον τότε πρόεδρο, μεσολάβησε για να αποσοβηθεί ο πόλεμος».

Οι «σταθμοί» του Αντώνη Διαματάρη, σύμφωνα με την «Καθημερινή»:

1950: Γεννιέται στη Λήμνο.

1968: Μεταναστεύει στη Ν. Υόρκη.

1977: MBA από το Columbia University.

1979: Αγοράζει το 100% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας του «Εθνικού Κήρυκα».

1982: Ο «Εθνικός Κήρυξ» μετακομίζει για πρώτη φορά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στο Long Island City.

1997: Εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα The National Herald.

2004: Η εφημερίδα ξεκινάει τις ιστοσελίδες της.

2007: Τιμάται με το Παράσημο του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία.

2015: Τιμάται από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα».

2016: Η Πόλη της Νέας Υόρκης μετονομάζει την οδό μπροστά στα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» σε «Εθνικός Κήρυξ – Νational Herald Way».

Σχετικά άρθρα