Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συμβολίζει το σοσιαλιστικό κόκκινο ρόδο που κρατούσε ο Τσίπρας

Τι συμβολίζει το σοσιαλιστικό κόκκινο ρόδο που κρατούσε ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2019, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, σύμβολο των σοσιαλιστών (κόκκινο ρόδο), έφτασε στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας από το 27ο και 30ο δημοτικό σχολείο Αθηνών όπου βρέθηκε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, απεύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

«Σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας και την ζωή τους.

»Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες, τους καλώ να προσέλθουν στην κάλπη παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι υψηλή.

»Αξίζει τον κόπο για 20 λεπτά να είναι όλοι παρόντες στην κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, που τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και αποχώρησε από το εκλογικό τμήμα.

Σοσιαλιστικό σύμβολο

Από τη δεκαετία του 1880 το ερυθρό ρόδο (κόκκινο τριαντάφυλλο) είναι σύμβολο του σοσιαλισμού, ως κοινωνισμού, ως δημοκρατικής παράταξης και όχι του κομμουνισμού.

Οι σοσιαλιστές υιοθέτησαν το κόκκινο χρώμα στη Γαλλία το 1848 και από τότε έως σήμερα είναι το χρώμα όλων των σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων του δυτικού κόσμου.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο υιοθέτησε το πράσινο χρώμα αν και ως ΠΑΚ είχε επίσης κόκκινη σημαία.

Το ερυθρό ρόδο άρχισε να καθιερώνεται ως σύμβολο των σοσιαλιστών στις επετειακές τελετές μνημόσυνα στο τείχος της Κομμούνας του Παρισιού (1871), όπου τιμούσαν τους δημοκράτες και πατριώτες συντρόφους τους που σκοτώθηκαν.

Εναπόθεταν κόκκινα τριαντάφυλλα στο σημείο που έπεσαν οι μάρτυρες της δημοκρατίας.

Στη δεκαετία του 1910 το ερυθρό ρόδο αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως σύμβολο του σοσιαλιστικού κινήματος.

Το ρόδο (τριαντάφυλλο) είναι πανάρχαιο ισχυρό σύμβολο που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα.

Έχει συνδεθεί μορφολογικά από την αρχαιότητα με τα θέματα της γέννησης και της αναγέννησης.

Η ταχύτητα με την οποία μαραίνεται αποτελεί σύμβολο του θανάτου και το πόσο «εύθραυστη» είναι η ζωή και παραπέμπει στο ρητό «Memento Mori» που συγγενεύει με το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ».

Είναι επίσης ένα σύμβολο της Άνοιξης, την εποχή που αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα, με την ανανέωση της ζωής που ανθίζει μετά από το κρύο του Χειμώνα.

Οι ηγέτες του σοσιαλισμού του 19ου αιώνα, μυημένοι στον Ορθό Λόγο, ενσωμάτωσαν αυτές τις σημασίες στον συμβολισμό του ερυθρού ρόδου.

Σχετικά άρθρα