Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: Πάγωμα προσλήψεων και ιδιώτες σε Υγεία, Παιδεία, Αυτοδιοίκηση το σχέδιο Μητσοτάκη

Χαρίτσης: Πάγωμα προσλήψεων και ιδιώτες σε Υγεία, Παιδεία, Αυτοδιοίκηση το σχέδιο Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Εθνικές Εκλογές 2019, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Εσωτερικών,

Με το 1 προς 5, μόνο αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, δεν θα έχουμε «πάγωμα των προσλήψεων και εκ του αποτελέσματος συρρίκνωση του Δημοσίου.

Αυτό τονίζει στην συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr o πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Αλέξης Χαρίτσης.

Θέτει, δε, το ερώτημα: «Έπειτα από μια σκληρή δεκαετία οικονομικής κρίσης, με τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην Υγεία, την Παιδεία, αλλά και την αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, είναι λύση η συρρίκνωση του κοινωνικού Κράτους;

Το γνωρίζουν στη ΝΔ και σκοπίμως θέλουν να δημιουργηθούν κενά, τα οποία ασφαλώς θα καλύψουν στο μέλλον ιδιώτες», δίνει ο ίδιος την απάντηση.

Ο κ. Χαρίτσης μιλά επίσης για την προκήρυξη 3Κ, «τη μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους», αλλά και για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα κατά την κυβερνητική του θητεία:

Τις τετραπλές εκλογές που διεξήγαγε το ΥΠΕΣ, την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ όσο και στην αξιοποίηση του μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος «Σχέδιο Γιουνκερ», το «Φιλόδημο» αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση: ΣΣΕ, ΜΑΠ, νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Αναφορικά με την Μεσσηνία, τονίζει ότι «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 145 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στο νομό.

»Μιλάμε για έργα που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

»Έργα που αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, δηλαδή ακουμπούν όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας», προσθέτει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρώην υπουργού Εσωτερικών και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Αλέξη Χαρίτση στην aftodioikisi.gr, είναι το εξης:

Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή σας, με το να μου εξηγήσετε πώς μετά το +9.5% των Ευρωεκλογών, «το παιχνίδι γυρνάει».

Κοιτάξτε, ο ελληνικός λαός διαθέτει εμπειρία και ένστικτο. Σας εθνικές εκλογές θα δώσει την ετυμηγορία του για την πορεία σας χώρας.

Δεν θα στείλει μηνύματα σας σας ευρωεκλογές. Σας τελευταίους μήνες, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, η ανεργία μειώνεται.

Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο για να επουλώσουμε σας μνημονιακές πληγές και για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τη δουλειά που κάναμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Οι πολίτες σας εθνικές εκλογές θα αξιολογήσουν την προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και κυρίως το σχέδιό σας για την επόμενη τετραετία και θα ανανεώσουν την εντολή σας σας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την εικόνα που έχετε θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές τον 15Αυγουστο, σας υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης;

Δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα σας κάλπης. Το κλίμα που εισπράττω από σας πολίτες σας Μεσσηνίας που συναντώ και συζητώ καθημερινά είναι πολύ θετικό.

Όλοι αναγνωρίζουν – παρά σας επιμέρους αστοχίες – ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, δηλαδή εκεί που απέτυχαν σας οι σας κυβερνήσεις, αλλά και ότι δούλεψε σκληρά με αποτελέσματα για την ανάταξη σας οικονομίας και την επούλωση των μνημονιακών πληγών.

Το βέβαιο είναι πως ο κ. Μητσοτάκης προβάλλοντας το σκιάχτρο σας ακυβερνησίας φανερώνει πως δεν είναι τόσο σίγουρος, όσο θέλει να δείχνει, για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα πράγματα που αφήσατε πίσω σας κατά την θητεία σας σε κυβερνητικές θέσεις στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών;

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που αρέσκονται να «ευλογάνε τα γένια τους». Θα αρκεστώ να πω απλώς πως η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας μας στήθηκαν τέσσερις κάλπες ταυτόχρονα, αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για όλους μας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δουλέψαμε σκληρά και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης και είμαστε περήφανοι που το δύσκολο αυτό στοίχημα για τη δημόσια διοίκηση κερδήθηκε, αποτελώντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το ελληνικό κράτος.

Επίσης, αισθάνομαι περήφανος γιατί στο Υπουργείο Ανάπτυξης καταφέραμε να αξιοποιήσουμε – χωρίς κομματικές παρωπίδες – όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ όσο και στην αξιοποίηση του μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος «Σχέδιο Γιουνκερ».

Αλλά και με τη δημιουργία νέων εργαλείων, όπως ο «Φιλόδημος», για να δώσουμε ώθηση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάναμε πράξη τη βαθιά μας πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, δεν μπορώ να μη σημειώσω τις σημαντικές πρωτοβουλίες που πήραμε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση: την υπογραφή μετά από πολλά χρόνια συλλογικών συμβάσεων που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, την επέκταση των Μέσων Ατομικής Προστασίας επίσης σε όλους και το νέο σύγχρονο πλαίσιο για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία στην Αυτοδιοίκηση που φέραμε πριν λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τη στήριξη εργαζομένων όπως οι σχολικές καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες.

Στη δική μας λογική οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν μπορούν παρά να συμβαδίζουν με την προστασία και την αναβάθμιση της εργασίας.

Προκήρυξη 3Κ: Μετά από παραπάνω από 14 μήνες βγήκαν λίγο πριν αποχωρήσετε από το υπουργείο Εσωτερικών οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων. Τώρα που βλέπετε από κάποια απόσταση τα όσα συνέβησαν, πού νομίζετε ότι οφειλόταν αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;

Ως Υπουργείο Εσωτερικών εξασφαλίσαμε ότι η 3Κ θα «τρέξει» κατά προτεραιότητα από το ΑΣΕΠ. Διασφαλίσαμε επίσης, με διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις, την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων μέχρι να βγουν οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους: 8.166 θέσεις για τις οποίες κατέθεσαν αίτηση σχεδόν 129 χιλιάδες άνθρωποί. Καταλαβαίνετε λοιπόν τον τεράστιο όγκο εργασίας που θα έπρεπε να διεκπεραιώσει το ΑΣΕΠ, τα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιολογητικά που έπρεπε να εξετάσει.

Χαίρομαι που αυτή η τιτάνια προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλέον οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων όλης της χώρας στελεχώνονται με εργαζόμενους με μόνιμη, σταθερή δουλειά.

Το υπουργείο Εσωτερικών και, γενικότερα, η κυβέρνηση έχουν δρομολογήσει σειρά προσλήψεων όπως την «ουρά της 3Κ», στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία κα. Πιστεύετε ότι σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης με δεδομένο το 1 προς 5 που έχει εξαγγείλει η ΝΔ, θα «παγώσουν» κάποιες ή και όλες οι προαναγγελθείσες προκηρύξεις;

Κοιτάξτε, η ΝΔ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Μιλάει για οριζόντιες μειώσεις φόρων και ταυτόχρονα για διατήρηση του αφορολόγητου, για μείωση του δημοσίου, αλλά χωρίς απολύσεις, για καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και παράλληλα για ελαστικοποίηση της εργασίας.

Στόχοι αντιφατικοί, οι οποίοι ακυρώνουν ο ένας τον άλλον. Μιας και αναφερθήκατε στις προσλήψεις στο Δημόσιο, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να επαναφέρει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πάγωμα των προσλήψεων και εκ του αποτελέσματος συρρίκνωση του Δημοσίου.

Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Έπειτα από μια σκληρή δεκαετία οικονομικής κρίσης, με τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην Υγεία, την Παιδεία, αλλά και την αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, είναι λύση η συρρίκνωση του κοινωνικού Κράτους; Το γνωρίζουν στη ΝΔ και σκοπίμως θέλουν να δημιουργηθούν κενά, τα οποία ασφαλώς θα καλύψουν στο μέλλον ιδιώτες.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτική στήριξης του δημόσιου τομέα. Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες νέες προσλήψεις, όλες μέσω ΑΣΕΠ, διότι παλέψαμε και επαναφέραμε τον κανόνα 1/1 και κυρίως αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα του δημοσίου με πλήθος θεσμικών και λειτουργικών παρεμβάσεων.

Υποψήφιος ξανά στη Μεσσηνία: Γιατί την προτιμήσατε από την Αττική, όπου ακουγόταν ότι θα κατέβετε αυτή τη φορά;

Ήταν μια προσωπική απόφαση να ταχθώ δίπλα στον προοδευτικό κόσμο της Μεσσηνίας και μαζί να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε, αλλά και να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης και της συλλογικής ευημερίας.

Πιστεύω βαθιά ότι η ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει με την περιφέρεια της χώρας στο περιθώριο.

Αντιθέτως, με σοβαρό σχεδιασμό και σύγχρονη προσέγγιση, περιοχές όπως η Μεσσηνία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στον αναπτυξιακό δυναμισμό της Ελλάδας μετά το τέλος των μνημονίων.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει η εκλογική σας περιφέρεια και με ποιον τρόπο θα επιχειρήσετε να τα επιλύσετε;

Ο νομός αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, κυρίως ως προς τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεσή του με τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Ζητήματα κρίσιμα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς χρονοτριβές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Το σημαντικό είναι πως τα τελευταία χρόνια μια σειρά ζωτικών έργων και υποδομών δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων από διάφορα προγράμματα. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα της Μεσσηνίας και να εκσυγχρονιστούν πολλές υποδομές.

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 145 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στο νομό. Μιλάμε για έργα που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Έργα που αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, δηλαδή ακουμπούν όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: 1,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, 2,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας, 450 χιλ. ευρώ για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου στο Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης, 4,5 εκατ. ευρώ για έργα τηλεμετρίας στους Δήμους Πύλου–Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας, 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Ταϋγέτου του Δήμου Καλαμάτας, 450 χιλ. ευρώ για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης, 250 χιλ. για την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Τ.Κ. Καλλιθέας στο Δήμο Πύλου Νέστορος και άλλα πολλά.

Ασφαλώς, αυτά τα έργα είναι μόνο η αρχή, απαιτείται προσήλωση και αγώνας για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο νομός Μεσσηνίας.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Σχετικά άρθρα