Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Τουρκία να αναλάβει την προστασία της λιβυκής ΑΟΖ από την ελληνική επεκτατικότητα»

«Η Τουρκία να αναλάβει την προστασία της λιβυκής ΑΟΖ από την ελληνική επεκτατικότητα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Τουρκία, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γιουρντενίζ (Cem Gürdeniz) πρότεινε η τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την ισλαμική κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη για να αναλάβει την προστασία της λιβυκής ΑΟΖ από την «ελληνική επεκτατικότητα».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής ερντογανικής εφημερίδας «Yeni Safak», ο Τζεμ Γιουρντενίζ δηλώνει ότι η Ελλάδα «έκλεψε» 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη λιβυκή ΑΟΖ, μέσω της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης.

Η Αθήνα συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γιουρντενίζ, επωφελήθηκε από το χάος που προκλήθηκε στη Λιβύη όπου δεν υπήρχε πλέον ισχυρή κυβέρνηση και όχι μόνο διεκδίκησε δικαιοδοσία στα εν λόγω σημεία αλλά εξέδωσε μάλιστα και άδειες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Παράλληλα, ο Γιουρντενίζ σχολιάζει ότι η Λιβύη από τη μεριά της δεν μπορεί να αναλάβει δράση αφού δεν διαθέτει ναυτικό καθώς και ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να υπογράψει συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά έχει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Συνεπώς, ο Γιουρντενίζ υποστηρίζει, όπως καταγράφεται, ότι η Άγκυρα πρέπει να στραφεί εναντίον του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ -που πολεμά την ισλαμική κυβέρνηση στην Τρίπολη- ενισχύοντας έτσι και το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan) που επικαλείται.

Ο Γιουρντενίζ προειδοποιεί επίσης, όπως αναφέρεται, ότι η Αθήνα, όπως και η Κύπρος, λαμβάνουν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας με συλλήψεις προσωπικού που απασχολείται στις τουρκικές γεωτρήσεις, με παραπληροφόρηση αλλά και με χρησιμοποίηση των γκιουλενιστών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και οι οποίοι στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσής τους προβαίνουν σε αναρτήσεις καθ’ υπόδειξη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία περί διεξαγωγής έρευνας για φυσικό αέριο και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία EXXON MOBIL και άλλες εταιρείες ενώ γίνεται, επίσης, λόγος για τα σχέδια της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου σε σχέση με την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τη σημασία της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Στη Λιβύη υφίστανται δύο κυβερνήσεις. Μία ισλαμική, με έδρα στην Τρίπολη, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και μια κοσμική, με έδρα τη Βεγγάζη, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Εμιράτα.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Βεγγάζης. Τα Εμιράτα και η Αίγυπτος που τον υποστηρίζουν είναι σύμμαχοι της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει συμφέρον από την επικράτηση του Χαφτάρ.

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Γιουρντενίζ, παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που υιοθετεί, έχει αντιληφθεί τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έχει κηρύξει το πόλεμο στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα