Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα δεν έβαλε ποτέ «βέτο» στη «Μακεδονία» στο Βουκουρέστι

Η Ελλάδα δεν έβαλε ποτέ «βέτο» στη «Μακεδονία» στο Βουκουρέστι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Βόρεια Μακεδονία, Κώστας Καραμανλής, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Ντόρα Μπακογιάννη, Σκόπια,

Πολύ μελάνι έχει χυθεί από το 2008 έως και σήμερα για το «κεκτημένο» του Βουκουρεστίου, για το «βέτο» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι θωράκισε τη χώρα μας στο «Μακεδονικό».

Πρόκειται ίσως για έναν από τα πιο κομβικά σημεία που επικαλείται η ΝΔ όταν γίνεται αναφορά στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα για το «Μακεδονικό».

Ποιο είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου σύμφωνα με την ΝΔ;

Ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε δήθεν βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ, δηλαδή της «Μακεδονίας» όπως ονομαζόταν τότε, στο ΝΑΤΟ κι έτσι έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους μέχρι να βρεθεί μια καλή λύση για τα εθνικά συμφέροντα και ότι το βέτο αυτό ήταν αποτέλεσμα της αταλάντευτης εξωτερικής πολιτικής που μόνο θετικά λειτούργησε για την χώρα.

Η Ελλάδα έβαλε «βέτο»;

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας δήλωσε ότι ΘΑ βάλει «βέτο».

Αλλά όχι, δεν έφτασε μέχρι να δηλώσει: «Βάζω βέτο».

Κι αυτό γιατί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν εγείρει θέμα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων ήταν και η Γερμανία και η Γαλλία.

Έτσι δεν χρειάστηκε να βάλει «βέτο» η χώρα μας.

Η χώρα ΘΑ ΕΒΑΖΕ «βέτο» αν γινόταν η πρόσκληση στη «Μακεδονία», όπως την είχαν αναγνωρίσει όλοι οι σύμμαχοι και θα συμφωνούσαν όλοι οι υπόλοιποι ότι έπρεπε να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Το δήλωσε όμως. Δηλαδή δήλωσε ότι έβαλε «βέτο» χωρίς να το έχει βάλει τυπικά.

Και το δήλωσε αυτό δημόσια.

Γιατί; Πιθανόν για πολλούς λόγους αλλά και για εσωτερική κατανάλωση.

Μάλιστα και πρόσφατα από την Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χρησιμοποίησε το «κεκτημένο» του Βουκουρεστίου, δηλαδή το υποτιθέμενο «βέτο» στο ΝΑΤΟ.

Ένα «βέτο» που, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, το πλήρωσε πολύ ακριβά ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Η αλήθεια είναι ότι το περίφημο «κεκτημένο» που επικαλείται δεν το πλήρωσε ο ίδιος αλλά η χώρα. Αυτό δεν το είπε.

Η Ελλάδα δεν άσκησε «βέτο» και το λέει ξεκάθαρα αρκετά χρόνια μετά ένας άνθρωπος που γνωρίζει.

Είναι ο κ. Γεώργιος Σαββαΐδης, πρέσβης ε.τ., πρ. γεν. γραμματεύς ΥΠΕΞ, εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ («Μακεδονίας») κατά της χώρας μας (2008-2011).

Και το έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στην «Καθημερινή»:

«H ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008) ορίζει ότι η ΠΓΔΜ θα κληθεί να διεξαγάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Συμμαχία μετά την επίλυση του ονοματολογικού της.

»Η Ελλάς είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα συναινούσε για πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση.

»Η επιτυχία μας στο Βουκουρέστι ήταν ότι, χωρίς ελληνικό βέτο, η απαίτησή μας έγινε ομόφωνη νατοϊκή απόφαση».

Γιατί πλήρωσε η χώρα μας το βέτο;

Οι αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα περί «βέτο» οδήγησαν την ΠΓΔΜ («Μακεδονία») να προσφύγει στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας την Ελλάδα, δηλαδή την κυβέρνηση Καραμανλή που κυβερνούσε, ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο χωρών.

Δηλαδή η ΠΓΔΜ κατήγγειλε τη χώρα μας στο σημείο που πονά περισσότερο η ελληνική διπλωματία.

Μας πήγαν λοιπόν τα Σκόπια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλαδή στο δικαστήριο στο οποίο έχει στηριχθεί θεμελιώδεις παράμετροι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 1974 κι εντεύθεν.

Επιπλέον τα Σκόπια εγκαλούσαν την χώρα μας για την παραβίαση των Διεθνών Συμφωνιών που έχουμε υπογράψει.

Διότι η Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας ΠΓΔΜ είναι μια διεθνής πάνω από όλα Συμφωνίας.

Και ο σεβασμός στις διεθνείς συμφωνίες και στο διεθνές δίκαιο είναι ο ιερός και απαράβατος κανόνας της ελληνικής διπλωματίας που επικαλείται σταθερά και μόνιμα η χώρα μας.

Και ύστερα ήρθε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που μας καταδίκασε.

Δηλαδή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την απόφασή του απεφάνθη ότι το περίφημο «βέτο στο Βουκουρέστι» είναι παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας των δύο χωρών που αποτελούσε ΔΙΕΘΝΗ συμφωνία.

Για να το πούμε πιο απλά η αναληθής δήλωση της κυβέρνησης Καραμανλή ότι έθεσε «βέτο» μας κόστισε μια απόφαση ότι παραβιάσαμε τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Ποιο είναι λοιπόν το κεκτημένο του Βουκουρεστίου το οποίο σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή το πλήρωσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του;

Ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο ίδιος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ συνολικά, δεν το πλήρωσε η κυβέρνησή τους αλλά η χώρα.

Αφού για πρώτη φορά καταγράφτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η χώρα μας παραβίασε μια ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

Στην ουσία δεν πρέπει να μιλάει η ΝΔ για το κεκτημένο του Βουκουρεστίου αλλά να σιωπά και να κάνει αυτοκριτική.

Γιατί το μόνο κεκτημένο είναι η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ (ΠΛΗΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ) ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ.

Διαβάστε τι έγραφε το «Βήμα» τον Δεκέμβριο του 2011 μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διακαστηρίου:

«Σε σαφή καταδίκη της Ελλάδος (με ψήφους 15 έναντι ενός) για παραβίαση του Αρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με αφορμή τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 προχώρησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

»Η ανάγνωση της απόφασης βρίσκεται σε εξέλιξη από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, αλλά σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ειπωθεί, η κυβέρνηση Καραμανλή παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία».

«Και αποδεικνύεται περίτρανα λάθος ο επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον ακολουθούσαν (ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος) πανηγύρισαν για το βέτο που (δεν) άσκησαν, κάνοντας δηλώσεις στον εγχώριο και διεθνή Τύπο» έγραφε αντίστοιχα το newsit εκείνη την περίοδο.

Πέρα από το πολιτικό στοιχείο της απόφασης και του τρόπου που διαχειρίστηκε από την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας, το μείζον ζήτημα που δημιούργησε η καταδικαστική αυτή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ήταν ότι είχε «σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις που ξεπερνούσαν το πλέγμα των σχέσεων μας με την ΠΓΔΜ» όπως ανέφεραν έγκριτοι διπλωμάτες εκείνη την περίοδο.

Ομολογία Ντόρας:

«Η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έβαλε «βέτο» (σ.σ. στο Βουκουρέστι). Ασχέτως αν η απόφαση αυτή θεωρεί ότι τους εμποδίσαμε.

»Ότι τους εμποδίσαμε, τους εμποδίσαμε. Αυτό είναι βέβαιο. Ότι γυρίσαμε γη και ουρανό εγώ τουλάχιστον συγκεκριμένα τους τελευταίους τρεις μήνες πριν το Βουκουρέστι ήταν ζήτημα αν ήμουν δύο μέρες στην Αθήνα. Αυτή ήταν η διαφορά μας. Πείσαμε τους υπόλοιπους εταίρους μας ότι αυτό θα ήταν λάθος».

Δείτε το βίντεο:

Εδώ διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών μετά την καταδικαστική απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εδώ μπορεί κανείς να δει τις ανακοινώσεις των κομμάτων για την απόφαση του Διακστηρίου της Χάγης.

Μπορεί να διαβάσει κανείς όλα τα σχετικά αρχεία από την εκδίκαση της υπόθεσης στην Χάγη στο link.

Εδώ διαβάστε τις συνέπειες του «κεκτημένου» που πέτυχε ο Καραμανλής: Το 2011 χάσαμε τη Μακεδονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – Διαβάστε τι σας έκρυψαν

Σχετικά άρθρα