Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικός δάκτυλος βάζει βόμβα στη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την ΑΟΖ

Τουρκικός δάκτυλος βάζει βόμβα στη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Κύπρος, Λωρίδα της Γάζας, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Νέα δεδομένα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι μέσα από την Αλβανία στα θέματα της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην Αλβανία, ο Εισαγγελέας που ερευνά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μετά από εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας πριν από 6 μήνες, έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η συμφωνία με την Ελλάδα βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας.

«Οι εισαγγελείς -σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης- έχουν ερευνήσει την υπόθεση μετά την παραχώρηση όλου του υλικού από το Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα όπως υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα» σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Ιλίρ Πάτσο.

Η εισαγγελία Τιράνων θα καλέσει 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχε στη σύνταξη της συμφωνίας μεταξύ των οποίων είναι οι: Ferit Hoxha, Kristaq Gerveni, Gazmend Turdiu.

Δεν επιβεβαιώνεται εάν η λίστα αυτή περιλαμβάνει και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Λουλεζίμ Μπάσα, ως το πρόσωπο που υπέγραψε τη συμφωνία με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

Το άρθρο 210 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα, προβλέπει ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ξένες χώρες για παραχώρηση του εδάφους και υπονομεύουν την ακεραιότητα της χώρας, τιμωρούνται με πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.

Όπως είναι γνωστό η Αλβανία είχε σε κάποιες περιόδους στο παρελθόν ισχυρούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Τουρκία και η Τουρκία πάντα ήθελε να χρησιμοποιεί την Αλβανία για να δημιουργεί πρόβλημα στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Και λέμε σε κάποιες περιόδους, γιατί σε άλλες (19ος αιώνας) οι Αλβανοί ζητούσαν ομοσπονδία με την Ελλάδα (περίοδο βασιλείας Όθωνα).

Το πρόβλημα της ΑΟΖ με την Αλβανία δεν προέκυψε ουρανοκατέβατα.

Θυμήθηκαν οι Αλβανοί 4 χρόνια μετά την συμφωνία ότι δεν τους συμφέρει;

Όχι.

Εδώ και ένα χρόνο γίνονται σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο από την Ελλάδα και όταν ανακοινώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για ποσότητες φυσικού αερίου, τότε και μόνο τότε η Αλβανία ξεκίνησε την έρευνα για την προ 4ετίας συμφωνία.

Τώρα, που ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά, η διαδικασία παραχώρησης των οικοπέδων του Ιονίου σε εταιρίες, οι Αλβανοί ανακοινώνουν με τη σειρά τους ότι βρήκαν σοβαρές ενδείξεις ότι ζημιώνονται από την προ 4ετίας συμφωνία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από αυτές τις κινήσεις των Τιράνων.

Όπως είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία υποδαυλίζει μέσω της Χαμάς την υπόθεση της Γάζας με στόχο να μην προχωρήσουν οι Ισραηλινοί στην εξόρυξη του δικού τους φυσικού αερίου στο κοίτασμα του Λεβιάθαν, ούτε οι ισραηλινές εταιρίες να εξορύξουν το κοίτασμα της Κύπρου.

Η κίνηση της Αλβανίας και οι εξελίξεις την Γάζα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που φαίνεται, στον υπόγειο ενεργειακό πόλεμο της Τουρκίας με στόχο να καταστρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας ενιαίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να σπάσει τον άξονα – συμμαχία που ουσιαστικά θα βάλει τον “μεγάλο Οθωμανό ασθενή” στο περιθώριο.

Επειδή για την Τουρκία το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία λέγεται Καστελόριζο, προετοιμάζουν το έδαφος της αντιπαράθεσης και προσπαθούν από θέση ισχύος, μέσω της Γάζας και μέσω της Αλβανίας να τρίξουν τα δόντια στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Αν θα καταφέρουν τα ύπουλα παιχνίδια τους είναι θέμα κυρίως δικό μας. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ως έθνος ότι οι συμμαχίες έχουν αλλάξει. Αν δεν το καταλάβουμε σύντομα, τότε όλοι θα βρεθούμε ξαφνικά στην στο επίκεντρο πολύ άσχημων τετελεσμένων.

Η Γάζα είναι μόνο η αρχή… Συνέχεια το έργο θα έχει στην Κύπρο, στο Καστελόριζο, στο Ιόνιο πέλαγος. Στην περικύκλωση που επιχειρεί της χώρας μας ο σουλτάνος Ερντογάν (και με τις ευλογίες του Βερολίνου που υποκινούν θέμα με τα Σκόπια), εμείς έχουμε μόνο έναν άξονα να απαντήσουμε: Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα