Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στουρνάρας: “Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους” (20/12/2013)

Στουρνάρας: “Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους” (20/12/2013)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Γιάννης Στουρνάρας, ΕΝΦΙΑ,

Επειδή πλέον γνωρίζουμε τι είναι ο ΕΝΦΙΑ είπαμε να θυμηθούμε τι δήλωναν στις 20 Δεκεμβρίου στην Βουλή όσοι υποστήριζαν τον νόμο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στις 20 Δεκεμβρίου στην Βουλή στην συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ έλεγε ότι σχεδιάστηκε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τότε Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στην σκληρή κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Βύρων Πολύδωρας ότι πρόκειται για δήμευση της περιουσίας τόνιζε ότι «Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική».

Τώρα που οι περισσότεροι πολίτες έχουν πάρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στα χέρια τους αξίζει να ακούσουμε τι έλεγε συνολικά ο Γιάννης Στουρνάρας για τον ΕΝΦΙΑ.

Το ρεπορτάζ είναι αυτούσιο όπως το είχε μεταφέρει στις 20 Δεκεμβρίου 2013   η εφημερίδα Εξπρές στην ιστοσελίδα της:

Έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης», απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνει φορολογικά τις κατοικίες, τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονταν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό και αναλογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν επιβαρύνονταν.

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να αντικρούσει την αντιπολιτευτική κατηγορία περί “δημευτικού νόμου” και στο να απαριθμήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις ευνοϊκής μεταχείρισης των φορολογουμένων, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε, τελικά, πως «οι ελαφρύνσεις αυτές, δεν είναι προς το παρόν αρκετές και δεν αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματός του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας» και προσέθεσε πως «η προσπάθεια για απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος θα επιταχυνθεί, όταν και η Ευρώπη αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη συμβολή του ελληνικού λαού στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως με το νέο φόρο, το όφελος για όσους πλήρωναν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ανέρχεται από 4% έως και 20%, ενώ έσοδα, «όχι απλώς θα είναι χαμηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσόν αυτό θα κατανεμηθεί σε περισσότερες ιδιοκτησίες από αυτές που πλήρωναν μέχρι σήμερα». Επίσης ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ως “διπλή φορολόγηση”) καλείται να φορολογήσει τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σχετικά μεγάλης αξίας, και φορολογεί το σύνολο της αξίας των ιδιοκτησιών, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης σε σχέση με τον ΦΑΠ. Για τα φυσικά δε πρόσωπα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ήταν στην περίπτωση του ΦΑΠ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγροτική γη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η φορολογική της επιβάρυνση διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα ειδικά κτίρια θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ειδικά τα κτίρια αγροτικής γης δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «για πρώτη φορά ο φόρος αυτός θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης».

«Ο βασικός φόρος για τους βοσκοτόπους και τα χέρσα είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ το στρέμμα. Είναι αυτό δήμευση κύριοι βουλευτές;» αναρωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας και συνέχισε: «Το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα. Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. Είναι δήμευση αυτό; Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο».

«Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

 

express 1

Σχετικά άρθρα