Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής: Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι προς την Τουρκία

Εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής: Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι προς την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κύπρος, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Οι πιέσεις που άσκησαν η Κύπρος και η Ελλάδα στη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, φαίνεται ότι απέδωσαν με το κείμενο που τελικά θα υιοθετηθεί για να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις, να είναι σκληρότερο του αρχικώς αναμενομένου.

Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και έπειτα από παρέμβαση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και ακόλουθη υποστηρικτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλέον ακόμα και τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας – ήτοι, «απειλεί» με τη λήψη μέτρων κατά συγκεκριμένων προσώπων ή/και εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελικό κείμενο που υιοθέτησε η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα κληθεί να προτείνει συγκεκριµένα, στοχευμένα µέτρα για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων» (σ.σ. «including targeted measures»).

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία.

Κυρώσεις, δηλαδή, σε βάρος προσώπων ή/και της εταιρείας, ακόμα και συλλήψεις υπευθύνων ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στην επόμενη Σύνοδο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου.

Σε επίπεδο διατυπώσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ εκφράζει ανησυχία για τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ακόμη, υπογραμμίζει τις άμεσες, αρνητικές και σοβαρές συνέπειες στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλαμβάνει να παρακολουθεί το θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου.

Μογκερίνι σε Τσίπρα: «Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας

Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και και θέματα άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την έκθεση που θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτή γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.

Το ζήτημα έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κ. Μογκερίνι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα βήματα.

Το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.

Κατά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ, που έλαβε χώρα αργά το βράδυ της Πέμπτης, Τσίπρας και Αναστασιάδης πίεσαν ασφυκτικά τους εταίρους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, που θα στείλουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην προκλητικότητα και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατρούγκαλος: Νίκη ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας η απόφαση για την Τουρκία

Νωρίτερα, τη σημασία του μηνύματος της ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ανέδειξε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχει προετοιμαστεί το κείμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

»Αυτή η προεργασία γίνεται από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, και ξέρουμε ότι έχουμε για πρώτη φορά ένα κείμενο που μιλάει για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειές της.

»Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια που ξεκίνησε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2018 που για πρώτη φορά χαρακτήρισε ως αντίθετες στο διεθνές δίκαιο τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας και τώρα στέλνεται ένα συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, ότι εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες.

»Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Υπογραμμίζοντας ακόμα περαιτέρω τη διάσταση της θέσης αυτής της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ότι είναι θετική και νίκη της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας η απόφαση αυτή, «αντανακλάται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση επί της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις γίνεται όμηρος η Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της Κύπρου».

Προφανώς, διαπίστωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει ενόχληση από τη μεριά της γείτονος που μεταφράζεται στο ότι έπιασε τόπο το μήνυμα αυτό, ακούστηκε και εισπράχτηκε.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα συνεχίσει σε αυτή την τακτική της, απάντησε πως εάν συνεχίσει θα χάσει.

Αναλυτικότερα, εξήγησε πως εάν συνεχίσει για ένα διάστημα αυτό θα σημαίνει ότι η απομόνωσή της θα εντείνεται και θα εξασθενεί ακόμη περισσότερο η θέση της στη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη «γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», κάνοντας ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σύνοδο των 7 του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά».

Σχετικά άρθρα