Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Μέτρα και κυρώσεις για την Τουρκία – Οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Μέτρα και κυρώσεις για την Τουρκία – Οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βρυξέλλες, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερον, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη κρίσιμη απόφαση, που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον μας και ελπίζω θα την πάρουμε, είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει την Ευρώπη.

Ένας πολιτικός που έχει πάρει ακραίες θέσεις εναντίον του Ευρωπαϊκού Νότου και εναντίον της Ελλάδας.

Υπερασπιστής της λιτότητας και όχι της κοινωνικής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, που αποτελούν κοινές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι σήμερα θα παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση ως προς αυτό και θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα, στο οποίο ελπίζω και θα επιχειρήσω τόσο εγώ, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες αποφάσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία, να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Διότι, παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Και βεβαίως, θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα, ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις. Διότι, το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες.

Θα έχω την ευκαιρία, βεβαίως, αμέσως τώρα και πριν τη Σύνοδο, να συναντήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να συντονίσουμε τη δράση μας, ώστε σήμερα να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επαφές Τσίπρα με Μονγκερίνι και Αναστασιάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την κα Μονγκερίνι και ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στοχευμένα μέτρα εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις και συζήτησαν ποια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι την έκθεση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα την επεξεργαστεί από την πλευρά της ΕΥΕΔ η ίδια η κα Μονγκερίνι και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε ο κ. Χαν είτε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.

Πέραν αυτού, ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και συζήτησαν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.

Στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κομματος.

Στο πρώτο μέρος της Συνόδου συμμετείχαν αποκλειστικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εκ νέου τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη προεδρία της Κομισιόν.

Κατέστησε επιπλέον σαφές ότι δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφερτ Βέμπερ, η οποία διχάζει αντί να ενώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δε μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της ΕΕ ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και εναντίον των κοινών μας αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς και το PES για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στη προσπάθειά του σήμερα να υπάρξει σαφης καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα