Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σία έθεσε στους εταίρους: Τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ – Σεβασμό Ελληνικής Μειονότητας από Αλβανία

Η Σία έθεσε στους εταίρους: Τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ – Σεβασμό Ελληνικής Μειονότητας από Αλβανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βόρεια Μακεδονία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Σία Αναγνωστοπούλου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, συμμετείχε χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου, στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο.

Μετά το τέλος των εργασιών, η αν. υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το κείμενο συμπερασμάτων ενώ σημείωσε ότι στο Συμβούλιο δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας.

Κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η αν. υπουργός, έθεσε στους ομολόγους της το θέμα της εντεινόμενης, το τελευταίο διάστημα, τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ τονίζοντας την ανάγκη να εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο Ελλάδας και Κύπρου που, όπως είπε, υπερασπίστηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Αναφορικά με την Αλβανία, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια αιρεσιμότητας.

Συγκεκριμένα η Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός, όπως η ίδια δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ, κατέστησε σαφές στους εταίρους ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από την αναγνώριση και σεβασμό των ακινήτων περιουσιών των Ελλήνων Μειονοτικών όπως και την αναγνώριση της ύπαρξης Ελληνικής Μειονότητας και εκτός των λεγομένων «μειονοτικών ζωνών».

Σύμφωνα με τη Σία Αναγνωστοπούλου, ουσιαστική εξέλιξη που προέκυψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά πλέον ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της «Συμφωνίας των Πρεσπών» καθώς για πρώτη φορά γίνεται σύνδεση της εφαρμογής της Συμφωνίας με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά άρθρα