Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ζήτησε ο Μίχαλος από υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ για την οικονομία

Τι ζήτησε ο Μίχαλος από υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ για την οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Βλάχος, ΕΒΕΑ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας,

«Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα κληθεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας για τα επόμενα χρόνια και το έργο αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ στο οποίο παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, Γεράσιμος Γιακουμακάτος, Νίκος Δένδιας και Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην ομιλία του σημείωσε ότι, 8 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, «ο ρυθμός ανάπτυξης, αντί να επιταχυνθεί, κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, οι θεσμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος, αλλά και για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και παρά το ότι η στάση των αγορών μετά τις ευρωεκλογές και ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών είναι θετική, δεν παύουν να διατυπώνονται ανησυχίες για την ασθενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να διατηρήσει υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αναζητούν μια νέα κανονικότητα, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

«Η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεί πλέον υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα.

»Και, δυστυχώς, οι παράγοντες που την εμποδίζουν, εξακολουθούν να υφίστανται», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «το παραγωγικό κενό της χώρας, η διαφορά μεταξύ πραγματικού και δυνητικού ΑΕΠ, φθάνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα συγκροτημένο σχέδιο για την αναπλήρωσή του.

»Ένα σχέδιο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά στην ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ώστε να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

»Γι’ αυτό και ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά να διαμορφωθεί τώρα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Οι βασικές προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση, που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να υλοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι:

– Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 20%-25%, σταδιακή μείωση του συντελεστή έως το 15% για τα νομικά πρόσωπα, μείωση του κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. από 24% σε 20% και η σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%.

– Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τον εξορθολογισμό των εισφορών και πλήρη φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ο τρίτος προτεινόμενος πυλώνας, που θα μπορέσει να δώσει σημαντική ώθηση στις συντάξεις.-

– Η άμεση εξυγίανση και βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος που δεν μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

– Αν δεν απομακρυνθούν οι αβεβαιότητες από τους ισολογισμούς των τραπεζών όπως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και αν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές κερδοφορίας τους, θα είναι δύσκολο να μπουν νέοι επενδυτές και να τις ενισχύσουν κεφαλαιακά για μια ακόμη φορά.

– Η επιμελητηριακή κοινότητα διεκδικεί, επιπλέον, την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα