Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες, εμείς έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Τσίπρας: Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες, εμείς έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Εθνικές Εκλογές 2019, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), Τουρκία,

Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, όχι θέση ισχύος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τη συνέντευξή του στο OPEN.

«Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση.

«Είχαμε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό και δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο για να είναι η χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλητικές κινήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

»Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

»Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει.

»Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε η Τουρκία δεν θα βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, αλλά σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής.

»Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω […] Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκά θέματα.

»Η κυπριακή ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας».

«Δεν είναι δραματοποίηση το ΚΥΣΕΑ»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε στη συνέχεια, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά σχολίασε ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς εάν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για δραματοποίηση της κατάστασης με την Τουρκία από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου.

«Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τo debate»

Σε ερώτηση για το debate των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί την 1η Ιουλίου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. φοβάται την ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, γι’ αυτό αποφεύγει το debate.

«Ταύτιση χαρακτήρων Σαμαρά – Μητσοτάκη η άρνηση για debate»

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτό είναι λάθος ακόμη και για τη δική του στρατηγική επειδή, όπως είπε, με τον τρόπο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει αδυναμία.

Θύμισε, παράλληλα, το δικό του debate με τον Β. Μεϊμαράκη και το αντίστοιχο του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Σημίτη και υποστήριξε ότι μόνο ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνούνται το debate και αυτό δείχνει και την ταύτιση των δύο.

«Οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται η Ν.Δ. αφορούν τις επιχειρήσεις»

«Βγήκαμε από τα μνημόνια όλοι μαζί. Είναι η ώρα να ενισχύσουμε εκείνους που βοήθησαν περισσότερο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης κοστίζουν 1,5 δισ. και θα ευνοήσουν μόνο τους πλούσιους, όσο όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση και αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Έδωσε, παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι όλα όσα εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και επισήμανε την ευθύνη της Ε.Ε. επειδή υποεκτιμούσε μέχρι τώρα τις αποδόσεις των θετικών μέτρων.

«Ο Γ. Στουρνάρας συγχέει τον θεσμικό του ρόλο με τις πολιτικές του απόψεις»

Σχετικά με τον Γιάννη Στουρνάρα ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διοικητής της ΤτΕ έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις και πρόσθεσε ότι συγχέει τον θεσμικό του ρόλο με τις πολιτικές του απόψεις. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, οι κ.κ.Βέμπερ και Ρέγκλινγκ επιμένουν σε πολιτικές λιτότητας σε συνεννόηση με τον Γ. Στουρνάρα και τον Κ. Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό χαρακτήρισε υπαρκτό τον κίνδυνο μετά τις εκλογές να επιστρέψουμε σε πολιτικές του 2010-2014 αν κερδίσει η Ν.Δ.

«Προκλητικό να μιλάνε για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο, όπως προέκυψε από διεθνείς έρευνες και όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος αντεισαγγελέας Αγγελής.

Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία.

Όπως είπε, «εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Είναι ευθύνη και Δικαιοσύνης και Πολιτείας να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

»Είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία τη στιγμή που το θέμα ανέκυψε από έρευνα του FBI, τη στιγμή που υπάρχουν καταθέσεις ότι υπήρξε συναλλαγή και το ότι η Novartis διατηρούσε ψηλά τις τιμές, σε αντίθεση με τις άλλες φαρμακευτικές.

«Εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν και το βόδι»

»Το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Υπάρχει τακτική εκφοβισμού και παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

»Έχουμε μηνύσεις, βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και μηνύει εισαγγελείς. Να τα κρίνει ο λαός…

»Δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Αυτή η χώρα δεν εξώκειλε έτσι. Βρήκαμε στα συρτάρια του Δημοσίου το rebate που δεν εισέπραττε η χώρα από τις φαρμακευτικές. 240 εκατ. ευρώ.

»Δεν πήγε καταλάθος η χώρα στα βράχια. Είχαμε πάρτι. Σε προμήθειες δημοσίου, φάρμακο, εξοπλιστικά.

»Ενώ έγινε το PSI, το κούρεμα, που στοίχισε σε όλους, η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση.

»Από πού τα είχε αυτά; Είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Όχι να μας μιλάνε και για σκευωρία».

Σχετικά άρθρα