Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για νέα μέτρα φτιάχνει με κάθε ευκαιρία ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας, αφού το οικονομικό κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του κ. Κ. Μητσοτάκη, κοστολογείται πάνω από 8 δισ. ευρώ, εξέλιξη που παραπέμπει με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο.
«Για το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρεται σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με βάση τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα δημοσιονομικά στοιχεία και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εκτέλεσης του σκέλους των δαπανών του προϋπολογισμού, προκύπτει δημοσιονομικό κενό ύψους 0,6% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας).
Στην ίδια κατεύθυνση εξάλλου κινείται και η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019, συνυπολογίζοντας τις νέες παρεμβάσεις, προβλέπεται οριακά πλεονασματικό γεγονός που παραπέμπει σε δημοσιονομικό κενό σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.
Τα παραπάνω συμπεράσματα συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεσή της στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με την έκθεση τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2019 και τα επόμενα έτη.
Αναφέρεται εξάλλου ότι ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 οφείλεται στην προϋπόθεση υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Καταγράφοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με την ανοδική κίνηση μετά την ανακοίνωση των επεκτατικών μέτρων και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων η ΤτΕ σημειώνει πως «η εδραίωση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη διατηρήσιμη επάνοδο στην κανονικότητα.
Η διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής είναι μονόδρομος προς την κατεύθυνση αυτή. Για την ενίσχυση του σκοπού αυτού, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση των έως τώρα δημοσιονομικών επιτευγμάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΤτΕ κρίνει «επιτακτική» την ανάγκη αναδιάταξης του δημοσιονομικού μίγματος προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με διατηρήσιμα αποτελέσματα σημειώνοντας πως θεωρείται αναγκαία «η ανακατανομή της δημόσιας δαπάνης προς εκείνες τις κατηγορίες που επιφέρουν μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, όπως είναι οι δημόσιες επενδύσεις.