Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης κατηγορεί Κύπρο και ΗΠΑ για «δραματοποίηση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο»;

Ο Μητσοτάκης κατηγορεί Κύπρο και ΗΠΑ για «δραματοποίηση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο»;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κι αυτό γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να μιλήσει για «ανεύθυνη δραματοποίηση» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.

»Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε», έφθασε στο σημείο να πει ο Κ. Μητσοτάκης.

Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι ότι επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Είναι ότι επιτίθεται εξίσου στην κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και των ΗΠΑ που επέλεξαν επίσης το… «τριήμερο του Αγίου Πνεύματος» για να αντιδράσουν σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους στην Άγκυρα, που επέλεξε επίσης το «τριήμερο του Αγίου Πνεύματος» για να ανακοινώσει ότι έκανε γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερα προκλητική κίνηση

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.

»Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κύπρος: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες

Ακόμη πιο δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου που έφτασε στο σημείο ουσιαστικά να μιλήσει για δεύτερο Αττίλα στο νησί. Αυτή τη φορά στην θάλασσα.

Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων.

»Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση.

»Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα.

»Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό.

»Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Βολές κατά Κύπρου και ΗΠΑ;

Τελικά σε ποιον επιτίθεται ο Κ.Μητσοτάκης;

Στην ελληνική κυβέρνηση επειδή δραματοποιεί δήθεν τα δεδομένα ή στην κυπριακή κυβέρνηση που μιλά για «εισβολή δια της θαλάσσης»;

Στην ελληνική κυβέρνηση που συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ στο… «τριήμερο του Αγίου Πνεύματος» ή στην αμερικανική κυβέρνηση που έχει όλους τους τελευταίους μήνες και τώρα στο… «τριήμερο του Αγίου Πνεύματος» τον μισό της στόλο στην ανατολική Μεσόγειο με προφανή αποστολή;

Δείτε επίσης και το ακόλουθο βίντεο:

Στο όλο θέμα ενεπλάκη και ο γνωστός αμετροεπής αντιπρόεδρος, ο οποίος στη μανία του υπέπεσε και σε μεγάλο ατόπημα:

Σχετικά άρθρα