Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκκληση του Αλέκου Χατζή στους Βορειοηπειρώτες για υπερκομματικό ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο

Έκκληση του Αλέκου Χατζή στους Βορειοηπειρώτες για υπερκομματικό ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια,

«Αναγκαίο τώρα ένα υπερκομματικό Μέτωπο για τον Ελληνισμό της Αλβανίας» ζητά ο Αλέκος Χατζής* με ανοιχτή επιστολή – έκκλησή του προς τους Βορειοηπειρώτες.

«Με την παρούσα έκκληση θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μια πρόταση για το εθνικό μας θέμα. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το κάνομε. Το απαιτούνε οι καιροί.

»Το Βορειοηπειρωτικό, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ολοκλήρωσε έναν αιώνα ζωής.

»Έναν αιώνα αγωνίζεται ηρωικά για την εθνική του λύτρωση. Μοιραίως όμως, δεν το κατόρθωσε και βρίσκεται σε βαθιά απόγνωση.

»Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα απελπιστικό και φαταλιστικό κλίμα, όπου οι αποτυχημένοι, το δικό μας πολιτικό κατεστημένο, κηρύττει ότι δεν έχουμε τι να κάνομε περαιτέρω.

»Ότι τα πάντα έχουμε κάνει. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ταυτίζονται με το υπάρχον πολιτικό κρατικό κατεστημένο.

»Με το κατεστημένο που ευλόγησε την ευημερία στους δικούς παραπάνω κήρυκες, τους ολίγους και καταδίκασε τα πλατιά στρώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

»Αυτό το διπολικό κατεστημένο που κυριάρχησε και κυριαρχεί, παρότι τώρα πια είναι γνωστές οι λανθασμένες πολιτικές που έχει εφαρμόσει και που ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε.

»Αυτό το κατεστημένο που εργάζεται για το δικό του συμφέρον βρίσκει στέγη στα περιφερειακά ψηφοδέλτια ελληνικών κομμάτων, ενώ ενώ άλλοι έχουν ενταχθεί σε ανεξάρτητο σχήμα.

»Απλά παραπλανούν τον κόσμο μας. Όχι βέβαια για να λύσουν το Βορειοηπειρωτικό, αλλά για να συνεχίσουν τον κερδοσκοπικό δρόμο τους.

»Υπάρχει όμως καθαρός δρόμος

»Πολλά βεβαίως είναι τα αίτια και οι παράγοντες, εσωτερικοί και εξωτερικοί, που έχουν συντείνει στην δημιουργία αυτής της κατάστασης.

»Μέσα σε αυτό το οδυνηρό περιτύλιγμα υπευθύνων σαφώς υπάρχει και το δικό μας μερίδιο.

»Υπάρχουν και οι δικές μας ευθύνες, Χρέος μας να γνωρίσουμε τις λανθασμένες πολιτικές που έχομε ακολουθήσει και να βρούμε τη σωστή λύση του προβλήματος.

»Θεωρούμε και ακράδαντα πιστεύουμε ότι είναι ιστορική ανάγκη για περίσκεψη και βαθιά ανάλυση των πεπραγμένων στη διάρκεια που διανύσαμε όλα αυτά τα χρόνια, να δούμε καθαρά τα αίτια που προκάλεσαν την πολιτική και οικονομική κρίση και να καθορήσομε την περαιτέρω αίσια σταδιοδρομία μας, ενωμένοι στο Εθνικό, Δημοκρατικό και ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

»Υπάρχει άλλος, καθαρός δρόμος, ο δρόμος των πολλών.

»Είναι ο λυτρωτικός, εθνικός, πατριωτικός, δημοκρατικός, και υπερκομματικός δρόμος.

»Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνομαι και κάνομε παλλαϊκή έκκληση να συστρατευτούμε όλοι μαζί σε ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ, ΕΘΝΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

»Απευθυνόμαστε και κάνουμε έκκληση σ’ όλους σας, σε όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας και πρωτίστως στη νεολαία να συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι όλοι μαζί για την επίτευξη αυτού του ιερού σκοπού για το εθνικό μας θέμα.

»Να συνεχίσομε αυτόν τον εθνικό αγώνα σε μια νέα προοδευτική ρεαλιστική βάση, απαλλαγμένη από τις λανθασμένες κερδοσκοπικές πολιτικές του παρελθόντος.

»Η μνήμη είναι ζωντανή

»Το πολιτικό της Βορείου Ηπείρου και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είναι δημιούργημα της καταιγίδας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Βαλκανικής κρίσης που ακολούθησε.

Είναι δημιούργημα εξωβαλκανικών δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τον εσωβαλκανικό σπαραγμό των εθνικών αντιπαραθέσεων και μεγαλοϊδεαστικών διεκδικήσεων, μετέτρεψαν τα Βαλκάνια σε φλεγόμενη πολιτική «πυριτιδαποθήκη».

»Από εδώ ξεκινάει η τραγωδία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η οποία τον μαστίζει ακόμα και σήμερα.

»Απίθανη τραγωδία που μόνο οι μορφές της έχουν αλλάξει.

»Απηχώντας σε δύο ιστορικές περιόδους.

»Στην πρώτη περίοδο ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός βίωσε εξορισμένος στην αλβανική επικράτεια.

»Μετά περνάει στην δεύτερη περίοδο ξενόφερτος στην μητέρα πατρίδα την ΕΛΛΑΔΑ.

»Αδικημένος και βασανισμένος περισσότερο από κάθε άλλη εθνική μειονότητα ανά τον κόσμο.

»Επιπλέον, η πολύχρονη πολιτική και οικονομική κρίση που βίωσε η Ευρώπη και πιο βαριά η Ελλάδα έχει επιδεινώσει απελπιστικά την όλη κατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

»Εντούτοις, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αντιστέκεται και μάχεται να αποδείξει έμπρακτα τη ζωτικότητα του διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη του τη νίκη της διακήρυξης της Αυτόνομης Πολιτείας, της Βορείου Ηπείρου το 1914, την εξασφάλιση της εθνικής οντότητας στον αλβανικό σκοταδισμό, τη νικηφόρα σχολική επανάσταση με την εξασφάλιση των ελληνικών γραμμάτων το 1934, την αποφυγή της καταγραφής της ελληνικής εθνικότητας από τα Τίρανα το 2002, την απόχτηση της ελληνικής ιθαγένειας το 2006 και πολλές άλλες ενδείξεις ηρωισμού στις επάλξεις του λυτρωτικού αγώνα.

»Σήμερα, βάλλεται και πάλλεται ο Αλβανικός Ελληνισμός για κάθε σπιθαμή γης εναντίον της άγριας ανθελληνικής εκστρατείας των Τιράνων.

»Ξάγρυπνος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δίνει μάχες για τα δίκαια του, στη Χειμάρρα, στην ύπαιθρο του Δελβίνου, των Αγίων Σαράντα, της Δερόπολης, του Πωγωνίου, στην Ελλάδα και ούτω καθ’ εξής.

»Αυτές οι μεμονωμένες μάχες ασφαλώς που δεν επαρκούν για να ευδοκήσει η εθνική μας δικαίωση.

»Χρειάζονται άλλες μεγάλες αλλαγές και γενική αναδιοργάνωση, ούτω σώστε το Βορειοηπειρωτικό να βαλθεί σε μια νέα τροχιά ελπιδοφόρας λύσης.

»Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός χρίζει πλέον μια υπερβατική πολιτική, νέα ανοίγματα, προοδευτική πορεία με πυξίδα τη διαδρομή του ένδοξου παρελθόντος, τις λαμπάδες των ιστορικών επιτευγμάτων, το αναμμένο φανάρι των ηρώων και μεγάλων πατριωτών και το μεγάλο φανάρι του βορειοηπειρωτικού πολιτισμού, ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής υπόστασης του παρόντος και μέλλοντος».

*Ο Αλέκος Χατζής ένας ζωντανός μάρτυρας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Γεννήθηκε το 1931 και είδε τα πάντα, από τη βασιλεία του Αχμέτ Ζόγκου, τη φτώχια, τον πόλεμο και το ιταλικό προτεκτοράτο, το καθεστώς του Χότζα, τη μετανάστευση στην Ελλάδα και τη νέα ζωή. Λόγιος, οικονομολόγος, συγγραφέας δώδεκα βιβλίων μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά «Ένας Έλληνας στην Αλβανία» και «Ένας «Αλβανός» στην Ελλάδα», δημοσιογράφος-εκδότης δύο εφημερίδων, ο 88ετής Αλέκος Χατζής που τιμήθηκε για το έργο του τον περασμένο Ιανουάριο για το έργο και την προσφορά του από τους συμπατριώτες του ήταν και παραμένει ένας ανεξάρτητος δημοκράτης.

Σχετικά άρθρα