Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Μάλτα ο Τσίπρας: Θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στους ηγέτες του Νότου

Στη Μάλτα ο Τσίπρας: Θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στους ηγέτες του Νότου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία,

Στη Μάλτα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της Ε.Ε.

Μετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας,

Στην Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκανια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία της έναρξης της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και την ευημερία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και θα υποστηρίξει την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γειτονικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης να τονίσει τη σημασία του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα ως σημαντικών παραγόντων για τις ευρω τουρκικές σχέσεις· και να υποστηρίξει, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποστολή αυστηρών μηνυμάτων της ΕΕ ως προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Θα υπογραμμίσει βέβαια την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, θα υπογραμμίσει ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Θα υπογραμμίσει επίσης ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) θα τονίσει την ανάγκη για έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.

Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Για την κλιματική αλλαγή, θα υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεωσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, θα τονίσει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που συμφωνήθηκε πρόσφατα και θα συνδράμει σημαντικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών.

Σχετικά άρθρα