Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πατούλης βάζει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν το 85% των εξετάσεων από την τσέπη τους

Ο Πατούλης βάζει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν το 85% των εξετάσεων από την τσέπη τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για παιχνίδια που αγγίζουν τα όρια του προεκλογικού εκβιασμού σε βάρος των πολιτών βλέπουν κυβερνητικά στελέχη στην υπόθεση των διαγνωστικών κέντρων τα οποία, επί της ουσίας, από αύριο θα αντιμετωπίζουν τους ασφαλισμένους ως ιδιώτες ασθενείς και θα απαιτούν από αυτούς να πληρώνουν μετρητοίς τις συνταγογραφημένες εξετάσεις τους, γράφει το tvxs.gr.

Μετά το «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και την χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, οι ιδιώτες πάροχοι διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας αποφάσισαν σήμερα ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν τους ικανοποιούν.

Οι προτάσεις συζητήθηκαν σε σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη και η απόφαση που ελήφθη είναι να ανοίξουν μεν αύριο τα διαγνωστικά κέντρα αλλά οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν το 85% των εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλονται.

Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώνουν το 15% που προβλέπεται για την δική τους συμμετοχή αλλά θα πρέπει να καταβάλουν το υπόλοιπο 85% το οποίο κανονικά καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ.

Στη συνέχεια θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν -για την ασφαλιστική τιμή δηλαδή– και θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΠΥ.

Από αυτή τη νέα «μορφή κινητοποιήσεων» θα εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες, και εξετάσεις που αφορούν ασθενείς οι οποίοι είτε βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.λ.π.

Πρόκειται για μια απόφαση που, ουσιαστικά, μετατοπίζει πλήρως το πρόβλημα στους ασφαλισμένους, και τους καθιστά ομήρους στην αντιπαράθεση των διαγνωστικών κέντρων με το υπουργείο Υγείας.

Ο πολιτικός χρόνος, δε, στον οποίο κλιμακώνεται αυτή η αντιπαράθεση δεν θεωρείται καθόλου τυχαίος καθώς απέχουμε λιγότερο από έναν μήνα από τις εκλογές, ενώ ερωτήματα προκαλεί και η στάση του νεοεκλεγέντος (με την ΝΔ) περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι επέμειναν στις απαιτήσεις τους, παρ’ ότι στην χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πρότεινε βελτιωμένο πακέτο συνεργασίας το οποίο προβλέπει ότι εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως αύξηση για διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΠΥ το 2019, ο σχετικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί με επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ- δηλαδή, φέτος θα φθάσει στα 396 εκατομμύρια ευρώ από τα 357 εκατομμύρια ευρώ του 2018.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων υποστήριξαν παρά ταύτα ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ωστόσο τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει τώρα διότι απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και η Βουλή έχει κλείσει.

Ο Ανδρέας Ξανθός, δε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Άλλη Διάσταση» είπε πως, στην πράξη, οι ιδιώτες πάροχοι με την στάση τους καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως τόνισε πρόκειται για εντελώς παράνομη απόφαση, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως οι ασφαλισμένοι μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στον δημόσιο τομέα δηλαδή στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα πολυϊατρεία.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των πολιτών, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε πως θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες των επισκέψεων στις δημόσιες μονάδες ώστε οι ασθενείς να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους ακόμη και στα απογευματινά ιατρεία.

Η πρακτική αυτή των ιδιωτών παρόχων και οι πολιτικές σκιές πίσω από την κινητοποίησή τους φέρνουν στο προσκήνιο και ευρύτερα ερωτήματα για τον χώρο της δημόσιας υγείας.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την υπόθεση των διαγνωστικών κέντρων βλέπουν και τις πρώτες απόπειρες της ντε φάκτο επιβολής του ιδιωτικού κερδοσκοπικού μοντέλου στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Δεν είναι πολύς ο καιρός, άλλωστε, από τότε που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας με είσοδο ιδιωτών στη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων και την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση», είχε πει, «να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προτείνει και μια καινοφανή εκδοχή αγοράς υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες.

Όπως είχε πει, αντί να αγοράζει το δημόσιο για παράδειγμα αξονικό τομογράφο, θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από ιδιωτικά κέντρα με ιδιωτικούς τομογράφους και στα εν λόγω ιδιωτικά κέντρα θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι που θα τους πληρώνει το κράτος…

Σχετικά άρθρα