Με μία εμφανή προσπάθεια να αποσείσει τις όποιες ευθύνες του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής εμπλέκει τώρα σε επιστολή προς τα ΜΜΕ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ξεκαθαρίζει το τοπίο με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Καλογήρου.
Ο ίδιος ισχυρίζεται, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι τους είχε ενημερώσει για το πώς διεξάγονταν οι έρευνες οι σχετικές με το σκάνδαλο NOVARTIS -το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει και υπαρκτό και μεγάλο- και για το γεγονός ότι είχε διακρίνει παραλείψεις και βιαστικές διαδικασίες που εμποδίζουν τη σε βάθος διερεύνησή του.
Στην επιστολή του ο κ. Αγγελής προφανώς και δεν αναφέρει την οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του εντούτοις όμως υποστηρίζει ότι ήταν όλοι ενήμεροι για τις κινήσεις του ενώ εκφράζει απορία για το γεγονός ότι οι αναφορές του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στην εισαγγελία και δεν έχει μέχρι τώρα γίνει δεκτό το αίτημα του να συνενωθούν οι ανάλογες με τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα εισαγγελίες σε μία.
Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχει παραβιάσει τον κώδικα των δικαστικών λειτουργών ο κ. Αγγελής και είναι εύλογο ότι αυτό θα το κρίνουν οι ανώτεροι του.
Γεγονός πάντως είναι ότι τόσο η προηγούμενη αναφορά του για συγκάλυψη από τους Ράικου-Ντογιάκο κλπ. της υπόθεσης Βγενόπουλου όπως και η τωρινή αναφορά του είχαν αρχικά τεθεί στο αρχείο.
Σε κάθε περίπτωση και στις δύο περιπτώσεις άσχετα από τις όποιες άλλες καταγγελίες του κ. Αγγελή ο ίδιος αφήνει περισσότερες υπόνοιες για προσπάθειες συγκάλυψης (και) πολιτικών προσώπων από ανώτατους δικαστικούς οι οποίοι είτε με παραλείψεις είτε με βιαστικές ενέργειες προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες μόνο σε κάποιους από αυτούς.
Ας μην βιαστούν λοιπόν οι «όψιμοι» υπερασπιστές του αντιεισαγγελέα να βγάλουν συμπεράσματα για το αν στήθηκαν σκευωρίες ή για το αν αντίθετα κάποιοι προσπάθησαν να απαλλάξουν πολιτικούς από τις ευθύνες τους ή και για τα δύο.
Τι απαντά ο Μ. Καλογήρου
Άμεσα μετά τη δημοσίευση της επιστολής Αγγελή, εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, στην οποία ξεκαθαρίζει τις όποιες σκιές επιχειρεί να δημιουργήσει με την επιστολή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Αναλυτικά:
«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.
»Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.
»Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών.
»Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.
»Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.
»Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».
Τι ισχυρίζεται ο Αγγελής
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με θέση εποπτεύοντος εισαγγελέα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, σε εμπιστευτικές αναφορές του προς την προϊσταμένη του, Ξένη Δημητρίου, κάνει λόγο ακόμα και για κατάχρηση εξουσίας από τους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», οι καταγγελίες του κ. Αγγελή είναι σε γνώση της απερχόμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου από τον περασμένο Ιανουάριο.
Προκαλούν δε σοκ, καθώς σκιαγραφούν τη λειτουργία ενός αόρατου συστήματος που είχε στόχο να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ με την άσκηση ποινικών διώξεων “τύπου fast track”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ανώτερος δικαστικός.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του, ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με «στοιχεία φωτιά του FBI» από Αμερικανούς εισαγγελείς.
Μάλιστα κάνει λόγο για «σενάρια τύπου Ρασπούτιν».
Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής κάνει αναφορά στη βιασύνη να ασκηθούν διώξεις κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και του Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μια ‘σχετική βιασύνη’ να ‘ασκηθεί ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς’, να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και ‘τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής’.
»Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν διά στόματος της κυρίας Τουλουπάκη ότι ‘θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις είκοσι (20) Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά’. Αντέδρασα έντονα».