Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση και Αλληλεγγύη

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση και Αλληλεγγύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Εθνικές Εκλογές 2019, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Υγείας,

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε στον τομέα της Υγείας, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια και με τον ΕΟΠΠΥ να έχει χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, μεταξύ άλλων «τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν θηριώδες έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ, οι συντάξεις περικομμένες οριζόντια 12 φορές με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ.».

Στην Παιδεία, παγιωμένη ήταν η κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων, ενώ είχε διακοπεί ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών και τα σχολεία στελεχώνονταν αποκλειστικά με αναπληρωτές.

Στον απολογισμό της στην Υγεία, η κυβέρνηση παραθέτει μεταξύ άλλων τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, την ίδρυση νέων νοσοκομείων κ.ά.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, «υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%, προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία, επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί, υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην Παιδεία, καθιερώθηκε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επεκτάθηκε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά.. Επίσης θεσμοθετήθηκε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ.

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, γίνεται επίκληση του τριπλασιασμού του προϋπολογισμού για την Πρόνοια.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «οφείλουμε να αποτρέψουμε στην Υγεία την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μόνο για τους λίγους, την ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, (οφείλουμε να αποτρέψουμε) «την εφαρμογή του ‘ασφαλιστικού Πινοσέτ’ το οποίο: Θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση των σημερινών συντάξεων. Θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων. Αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς ασφαλισμένους. Δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 55 δισ. στον προϋπολογισμό του κράτους. Μεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες. Οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων».

Στην Παιδεία, πρέπει να αποτραπεί η ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών με την επαναφορά στον κανόνα 1 προς 5, όπως και η ακύρωση της νέας δομής της Γ’ Λυκείου, αλλά και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, πρέπει να αποτραπεί η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, στη βάση του δόγματος ότι είναι αντιαναπτυξιακά και ανακυκλώνουν τη φτώχεια.

Στο κεφάλαιο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει:

Στην Υγεία

* Την περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

* Πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων (10.000 γιατροί – νοσηλευτές – λοιπό προσωπικό για το 2019-2022).

* Ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ.

* Οι δαπάνες για την υγεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

* Την αύξηση της εθνικής σύνταξης για την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων σε μόνιμη βάση.

* Την απλοποίηση της επαφής του ασφαλισμένου με το ασφαλιστικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ.

Στην Παιδεία

* Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019.

* Τη δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021.

* Οι δαπάνες για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

* Την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και νέα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια.

* Την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος.

Στην Κοινωνική αλληλεγγύη

* Την περαιτέρω μείωση της φτώχειας στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου με αύξηση του ΚΕΑ κατά 11% και ένταξη των δικαιούχων του στην εργασία.

* Την περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού με:

– αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

– επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού

– δημιουργία θέσεων για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σχετικά άρθρα