Ο Αμερικανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory W. Pfleger, Jr.), μιλάει στην τηλεοπτική εκπομπή «SamTimes» της WebTV του Grtimes.gr και στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.
Έχοντας υπηρετήσει ως διευθυντής στο γραφείο για θέματα των χωρών της Βαλτικής και Ανατολικής Ευρώπης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τις κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ, ο κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στη θέση του Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η οποία όπως παραδέχεται είναι ένα φανταστικό μέρος για να ζεις και δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που είχε αυτή την ευκαιρία.
Στο ερώτημα αν η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, όπως η Χαλκιδική, είναι πραγματικά ελκυστικές για επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων και αν υπάρχουν προβλήματα προς αυτή τη την κατεύθυνση, ο κ. Φλέγκερ υπογραμμίζει ότι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τους επιχειρηματίες που βρίσκονται εδώ να καταλάβουν σε ποιους τομείς υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και να το εκμεταλλευτούν.
«Αυτό που μου αρέσει πολύ στην Ελλάδα είναι ότι έχετε την θέληση, και όλοι οι νέοι που έχω συναντήσει έχουν την θέληση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες», αναφέρει σχετικά.
Οικονομικό «κλειδί» για το πως θα γίνουν τα πράγματα στην βόρεια Ελλάδα, χαρακτήρισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί επενδυτές πάντα ψάχνουν για διαφάνεια και προβλεψιμότητα.
Όσον αφορά το σχέδιο για ατμοπλοϊκή σύνδεση Αξιού – Μοράβα – Δούναβη και αν οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν, ο κ. Φλέγκερ σημείωσε ότι η ιδέα να δημιουργηθούν μεταφορές και συνδέσεις υποδομών που διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή και που έχουν βάση στη βόρεια Ελλάδα με «πρωτεύουσα» τη Θεσσαλονίκη, «είναι κάτι που βλέπουμε και θέλουμε να δούμε αυτή τη δυνατότητα να γίνεται πραγματικότητα».
Επικαλούμενος τη θέση που έχει εκφράσει ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Πάιατ, απαντά στο ερώτημα για το αν μετά την Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και αν οι αντιδράσεις που καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα προκαλούν προβληματισμό.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ανοίξει τα μάτια στο κατεστημένο της αμερικανικής διπλωματίας για το πόσο στρατηγικός, ικανός και σταθερός σύμμαχος είναι η Ελλάδα σε αυτή την περιοχή.
»Εγώ, εδώ στην βόρεια Ελλάδα γνώρισα πολύ γρήγορα το πόσο συναισθηματικό και πόσο ιστορικό είναι το θέμα», τονίζει χαρακτηριστικά ενώ σημειώνει πως πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο να το καταλάβεις αν δεν έχεις μεγαλώσει εδώ στην Μακεδονία.