Τη θέση πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποβάλει Προεδρικό Διάταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, και πριν τις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να το υπογράψει, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ακαδημαϊκός και νομικός Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επιλογή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος:
«Έστω ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία και υποβάλλει το σχέδιο του διατάγματος για να το υπογράψει.
»Ο Πρόεδρος πράγματι έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τη συνταγματικότητα.
»Αν ήταν θέμα συνταγματικότητας θα μπορούσε να αρνηθεί, όμως θέμα συνταγματικότητας δεν υπάρχει».
Μάλιστα ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε ότι:
«Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι πολιτικά ορθό, όμως εκεί ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα, δεν έχει την εξουσία, γιατί είναι πολιτικό το ζήτημα που δεν είναι της θέσεως του έστω κι αν πιστεύει ότι δεν είναι πολιτικά ορθό».
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και δεν έχει παραιτηθεί να επιλέξει την ηγεσία της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ακόμη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Εξάλλου, χαρακτήρισε την προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναινετική διαδικασία «πρωτόφαντη ενέργεια» που «θα ανύψωνε τον πολιτικό μας πολιτισμό», ενεργεία που όπως είπε ήρε τις όποιες ενστάσεις είχε ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος διατυπώσει αρχικά σχετικά με την πολιτική ορθότητα του ζητήματος.
Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το Σύνταγμα δεν θέτει χρονικά όρια, εμπίπτει στις αρμοδιότητες τις οποίες το Σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση η επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου».
«Διαφωνώ με όσους λένε ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας», πρόσθεσε.